Убитата във Велинград Йорданка е била топ плувкиня през 80-те години

Убитата във Велинград Йорданка е била топ плувкиня през 80-те години

„Ако искаш да се развиваш в плуването, то трябва да бъде твоят начин на живот. Ако все се оплакваш, че нещо не ти достига – база, пари, деца, разбиране, подкрепа на институции, значи на теб като специалист не ти достига нещо“. Това откровение прави преди 3 години старши-треньорът на плувен клуб „Белмекен“ Йорданка Пенина, която тази сутрин е била заклана с нож от спътника й в живота и в клуба Велчо Клешков.

Справка, която в. „Марица“ направи в архивите показва, че освен добър треньор Йорданка Пенина е била навремето и много талантлив състезател. Нейните успехи са били отразени на страниците на легендарният в-к „Старт“ в края на 80-те години на миналия век.

Пенина започва професионалния си път през 1983-а във „Вихрен“(Сандански), оставяйки в клуба до 1994 г. През този период най-изявените й състезатели са кроулистите Нина Маринова и Александър Бумбаров.

Самата тя плува в свободния стил всички дистанции, но е неудържима в съчетаното и в бътерфлая (рекордът й на 200 м при жените от 1980-а стои недостижим 6 лета). В бруста е втората националка след Таня Богомилова. Стандартът й на 200 м. съчетано е в Топ 25 на най-добрите постижения на България в ранглистата, направена по повод 75 г. организирано плуване у нас.

Двестаметровата дистанция явно е запазена за рекордите на родената на 7 юни 1961 г. велинградчанка. Държи и този на 200 м св. стил жени, съответно и при девойките. На 400 м св. стил също. Регистрира го едва на 15 г. Всичките си поправки и успехи дължи на авторитетният специалист Ненко Джински, под чието ръководство тренира в спортното училище на Пловдив от осми клас.

Първият и наставник в „Чепинец“ пък е Петър Харизанов.

800 м св. стил е дисциплината, с която на 16 г. участва на европейското първенство за мъже и жени Йонкьопинг’77. В квартет със Соня Дангалакова, Радосвета Чинкова и Ани Костова в шведския град носи първата точка от такъв форум с петото място на щафетата 4 по 100 м св. стил.

Голямото й разочарование идва с пропуснатата олимпиада. Решено е да не замине като втора състезателка на 400 м съчетано за игрите в Москва’80. Там Соня Дангалакова извоюва историческата точка за плуването ни олимпиада.

Личното постижение от 5:01 мин. на Данчето е влизане в осмицата. Решението я отказва от състезателното плуване, но предопределя професионалния й път. Йорданка Пенина беше още едно доказателство, че плуването е страст за цял живот.