Убитият Марто Нотариуса с имот за милиони в Гърция

Ново разследване показва нови разкрития по сагата „Нотариуса“ и съдебната система. Миналата година застреляният мъж е започнал общ бизнес заедно с бургаският бизнесмен Николай Филипов в Халкидики, където са купили имот за почти един милион евро. Филипов е бивш собственик на футболен клуб „Нефтохимик“ и пристанище „Европа“ в морския град.

Двамата регистрират фирма с дейност строителство, работа по изграждането на сгради, настаняване, луксозни, първокласни хотелски услуги и ресторантьорство. Името на Фирмата е „Хадес EН ЕМ“, сочи разследването на Марин Николов в предаването „120 минути“.

Фирмата е гръцка. Като нейно седалище е посочено крайморското селце Лутра, на върха на първия ръкав на Халкидики. Името „Хадес“ буди асоциация с древногръцкия бог Хадес, властелинът на подземното царство, често изобразяван с шапка невидимка и в компанията на триглавото куче Цербер – пазител на света на мъртвите. Латинските букви N M след „Хадес“ са като първите в имената на двамата съдружници – Николай Филипов и Мартин Божанов.

Според нотариалния акт на Божанов и Филипов имотът им се намира на изток от него селището Агиа Параскеви в посока към морето. Справка в гръцкия имотен регистър сочи, че става дума за малко над 12 декара земя. Купувачът е „Хадес Ен Ем“, a продавачът е местен земевладелец, на име Константинос Василас. Цената според нотариалния акт е 900 000 евро.

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса отключи уволнения в прокуратурата и проверки на различни институции за търговия с влияние в съдебната власт.