Уволнен дисциплинарно за документна измама полицай съди вътрешния министър

Уволнен дисциплинарно за документна измама полицай съди вътрешния министър

Уволнен дисциплинарно полицейски инспектор от Горна Оряховица съди вътрешния министър. Д. Н. смята, че заповедта за дисциплинарно уволнение е неправомерна, и си търси правата в Административния съд във Велико Търново.

Тази съдебна инстанция обаче е попарила мерака на бившия служител и е отхвърлила жалбата му като неоснователна, но решението подлежи на обжалване пред ВАС, пише в. “Борба”.

Полицаят е бил спипан да представя фалшиви документи за осигурителен и трудов стаж за пенсиониране през миналата година и в края на 2019 г. вместо с пенсия си е тръгнал уволнен дисциплинарно. Крайната мярка е била наложена от вътрешния министър зароди уронване престижа на МВР. Преди да бъде уволнен, срещу него е било образувано следствено дело за документно престъпление. Служители от НОИ, работили по пенсионната преписка на полицая, установили, че посочен в документ стаж от предишно работно място не съществува, защото мъжът никога не е работил там и не фигурира в разплащателните ведомости на осигурителя за съответния период.

Така става ясно, че полицейският инспектор в група „Териториална полиция“ в сектор „Охранителна полиция“ в Районно управление – Горна Оряховица, при ОД на МВР – Велико Търново, е съставил неистински официални документи с невярно съдържание с цел да бъдат използвани. Това поведение на служителя правилно е квалифицирано като несъвместимо с морала и уронващо престижа на службата, посочва в своето решение Административният съд. Поведението на уволнения няма връзка с неговата работа в МВР и качеството му на полицейски служител, но има нравствен аспект.

Бившият полицейски инспектор е посочил пред съда, че всъщност разследването срещу него не е приключило и не е даден на съд за документна измама. Това обаче не е взето предвид нито от вътрешния министър, нито от Административния съд в старата столица.