Ужилени пенсионери набили мъжа на крадлата Александрина от НОИ

Ужилени пенсионери набили мъжа на крадлата Александрина от НОИ

Няколко пъти мъжът на Александрина Георгиева, арестувана за източване на 3 млн. лева от НОИ, е бил нападан и бит от ужилени кандидат-пенсионери. Хората са ходили да се разправят с измамничката и нейния партньор Лазар във фирмата им „Най консулт“. Те ги упълномощили да им купят недостигащия стаж, но в крайна сметка останали излъгани.

Това разказаха очевидци на скандалите от съседни офиси. „Най консулт“ се намира на гърба на Националния осигурителен институт в Пловдив, където Георгиева е работила до 2009-а. След като напуснала оттам, направила дружество за пенсионни услуги. Както разследващите обявиха, тя вземала от 3000 до 16 000 лв. от клиенти, за да им „купи“ точки за пенсия, но вместо да преведе парите в НАП, ги прибирала в джоба си. Потърпевшите така и не се пенсионирали и започнали да си търсят парите от Георгиева.

„Обикновено заварваха Лазар в офиса. Стигаше се до бой на улицата, идваше и полиция да го отърве от ядосаните клиенти“, твърдят свидетели. Те са изненадани, че Лазар е забъркан в крупна схема за измама, тъй като създавал впечатление на коректен и кротък човек. За разлика от него Георгиева не общувала с никого. Нанесла се в помещението преди повече от 8 г. Описват я като „странна и тъмна личност“. От време на време в офиса й идвала дъщеря й. Други пък, търсили консултация при пенсиониране от Георгиева, твърдят, че тя им помогнала.

„Беше разтропана, разбираше си от работата и ми даде правилен съвет“, твърди Катерина Василева. Тя посетила втори път офиса й и попаднала на съпруга на Александрина. „Той пък ми издири 1 г. стаж от отдавна закрито предприятие, без да ми вземе една стотинка за услугата“, добави пловдивчанката.

В осигурителния институт са потресени от бившата си колежка. „Щом си е тръгнала преди 10 г., значи е имало за какво. Никой не се лишава от добър служител. Не съм правила никакви опити да я задържам“, заяви шефката на НОИ в Пловдив Розалия Джинева.

Във вторник Александрина, дъщеря й и Лазар са арестувани. Предстои прокуратурата да поиска в съда те да останат постоянно в ареста.