Унищожиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

Унищожиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

Холандската полиция разруши най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия, построена в преустроена школа за конна езда в северните райони на страната, предаде Канал 3.

Полицията извършила операция в школата по езда в петък и арестувала най-малко 17 заподозрени, като по-голямата част от тях са граждани на Колумбия. Трима холандци и един турчин също били арестувани.

„Това е най-голямата кокаинова лаборатория, открита някога в Холандия“, каза шефът на полицията Андре ван Рийн.

„Предвид броя на хората, които са работили там, инсталацията, размера, разположението и оборудването, ние оценяваме производствения капацитет от 150 до 200 кг кокаин на ден“, казва той в изявление.

Това количество дрога на улицата струва от около 4,5 милиона евро до шест милиона евро в необработен за продажба кокаин.

Освен десетки хиляди литра химикали, както и оборудване, полицията конфискува и 100 килограма база кокаин.

Полицията също е възстановила 120 тона т. нар. „носещ материал“ – основно дрехи, напоени с кокаин, преди да бъде „изпран“, а наркотиците – извлечени в лабораторията – в централния холандски град Апелдорн.

Заподозрените ще се явят пред съдия по-късно тази седмица.

Холандия се разглежда като основна точка за влизане на наркотици в Европа и се бори с престъпността, по-специално контрабандата на кокаин, който идва главно през морското пристанище на Ротердам, най-голямото в Европа.