Условна присъда за бандит, потрошил колата на охранител

Условна присъда за бандит, потрошил колата на охранител

Окръжен съд-Монтана наказа с 1 година „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок, А. Е. А., обвинен, че противозаконно е унищожил части на лек автомобил – собственост на бизнесмен, активист на Ловно-рибарско сдружение-Монтана и доброволец в борбата с бракониерите.

Според обвинението по делото на 1 април 2017 г. през нощта 30-годишният А. Е. А. счупил с камъни и ръце стъкла, фарове, мигач и срязал 4 гуми на лек автомобил „Хюндай“ – собственост на ЕТ „К. – В. Ц.“ и нанесъл щети на колата за 2 470 лева. В. Ц. е председател на риболовната секция на Ловно-рибарско сдружение „Огоста“-Монтана и един от активните сътрудници на Изпълнителната агенция по риболова и аквакултурите в борбата им с бракониерите в региона. След нападението по повредения автомобил била открита кръв, за която с ДНК анализ е доказано, че е на А. Е. А. Срещу него бе образувано досъдебно производство и му бе повдигнато обвинение за противозаконно унищожаване на чужда движима вещ.

На 17 октомври 2019 г. Районен съд-Монтана оправда А. Е. А. по повдигнатите му обвинения. Решението бе обжалвано и на 17 февруари 2020 г. Окръжен съд-Монтана го отмени изцяло и призна А. Е. А. за виновен и го осъди на 1 година „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок, както и да заплати на В. Ц. 2470 лева обезщетение. След жалба ВКС отмени изцяло въззивната присъда на ОС-Монтана и върна делото за ново разглеждане от друг състав на ОС с указание да бъдат събрани нови доказателства.

След като се запозна с всички доказателства по делото, разпита свидетели и назначи и изслуша хематологична експертиза, съдът призна А. Е. А. за виновен в противозаконно унищожаване на части от автомобил – собственост на фирма „К. – В. Ц“ и го наказа с 1 година „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок. А. Е. А. ще трябва да плати и 2470 лева – обезщетение за имуществени вреди на В. Ц., както и 1204 лева по сметките на ОД на МВР, РС и ОС-Монтана за разноски по досъдебното производство и назначените експертизи.

Решението на съда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.