Условна присъда за младеж, произвеждал метамфетамин в дома си

Условна присъда за младеж, произвеждал метамфетамин в дома си

Окръжен съд-Монтана одобри споразумение между Окръжна прокуратура и защитата на обвиняемия Ж. И. И. за наказание 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“ условно за държане в нарушение на закона на наркотични вещества с цел разпространение, както и за незаконно държане на прекурсори и съоръжения за производство на наркотици.

На 18 юни 2019 г. служители на МВР установили, че Ж. И. И. държал у себе си в Монтана 0.40 гр марихуана на стойност 2.40 лева с цел разпространение. Същия ден при извършен обиск в къща в село Лесковец, община Берковица, ползвана от Ж. И. И., служители на МВР открили прекурсори – 480 мл солна киселина, 550 мл толуол, 1.26 гр йод, 753, 12 гр натриева основа, 19.73 гр червен фосфор и съоръжения – колби, чаши и др, предназначени за производство на високорисково наркотично вещество – метамфетамин.

Пред съда обвиняемият Ж. И. И. – 22-годишен, осъждан и безработен, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание – 800 лева глоба за престъплението държане на 0.40 гр марихуана с цел разпространение, квалифицирано като маловажен случай, и 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок за незаконното държане на прекурсори и съоръжения за производство на метамфетамин.

Съдът определи на Ж. И. И за двете престъпления едно общо, най-тежко наказание от 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, отложени за изтърпяване за срок от 3 години.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.