Условна присъда за младеж с книжка от 18 дни, убил приятел

Условна присъда за младеж с книжка от 18 дни, убил приятел

„Загубих приятел, още го преживявам, моите съболезнования към близките на Ники, много съжалявам“. Тези думи изрече през сълзи в Пловдивския окръжен съд 20-годишният сега Георги Генчев от Съединение, който катастрофира тежко на 12 ноември 2021 г. и един от четиримата му приятели в колата загина.

Към тази дата младежът имал книжка от 18 дни. С приятелите му потеглили от Съединение към Пловдив с колата на брат му, за да вечерят. На връщане вече било тъмно и около 21 часа в близост до Царацово Георги Генчев загубил контрол над нисана, започнал да криволичи наляво-надясно, без да направи опит да спре, в един момент автомобилът излязъл извън пътното платно и се блъснал в спрял трактор. От удара колата се завъртяла във въздуха, единият от пътниците – 15-годишният Никола Николов, паднал от нея и се блъснал в бетонната стена на лаборатория, която била наблизо. Момчето получило тежки травми по цялото тяло. Автомобилът се приземил по таван, ранени били и водачът, и другите момчета в автомобила.

Георги Генчев, който е футболист в отбора на село Труд, призна изцяло вината си, което му гарантира намаляване на присъдата с една трета. „Искаме 7 години лишаване от свобода. Ако наказанието бъде отложено, у подсъдимия се създава чувство за безнаказаност, а у обществото – усещане за липса на справедливост“, каза адвокатът на близките на загиналото момче Пламен Бонев

В крайна сметка произнесената присъда е 2 години и 4 месеца условно с 4 години изпитателен срок след редукцията на наказанието заради направеното признание. Георги Генчев остава без книжка за 4 години и ще трябва да плати разноските по делото от над 2600 лв. В мотивите си към решението съдия Весела Евстатиева обясни, че съставът се е съобразил с чистото съдебно минало, трудовата ангажираност и добрите характеристични данни на Генчев. Отчете и че причината за катастрофата е загуба на контрол, дължаща се на неопитност, водачът не е пил или вземал дрога, нито е избягал от местопроизшествието.