Условна присъда за хитреците, ужилили италианец с фалшиви евра

Условна присъда за хитреците, ужилили италианец с фалшиви евра

Мъжете, които измамиха италианец в Пловдив, успяха да се споразумеят с прокуратурата за условни присъди.

Окръжният съд в града под тепетата одобри споразумение, според което С. Й. И А.Ю. са наказани на по 3 години лишаване от свобода, отложено с 5 години изпитателен срок

Куриозен случай в Пловдив наложи намесата на полицията и прокуратурата. Като резултат са задържани двама мъже – С.Й., на 31 г., и и А.Ю., на 28 г., и са им повдигнати обвинения за измама.

Случката се разиграла на 1 ноември миналата година. Двамата измамници прокарали в обръщение подправени парични знаци – 72 броя банкноти с номинал от 100 евро, като с тях закупили общо 32 броя единици криптовалута от вида „Ethereum“ от италиански гражданин.

Престъплението е било разкрито след проведени множество процесуално – следствени действия и издирвателни мероприятия от служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

loading...

Преди няколко месеца в полицията е бил получен сигнал, че италиански гражданин, който живее в града, е прехвърлил криптовалута, срещу която получил фалшиви евро в банкноти в кеш.

36-годишният чужденец инвестирал в модерното платежно средство от няколко години. Чрез комуникация по мобилно приложение, с него се свързали неизвестни лица, които му предложили да изкупят валутата му на атрактивна цена.

loading...

Пострадалият се съгласил, като последвала среща в Пловдив с кандидат купувача. След като италианецът, като продавач, прехвърлил своята криптовалута, получил сумата от 7 200 евро в плик. На следващия ден той се усъмнил в истиността на получените банкноти, като бил подаден сигнал в полицията.

За случая незабавно е била уведомена Окръжна прокуратура – Пловдив, като в отдел „Икономическа полиция“ е било образувано досъдебно производство.

На 12 октомври са били извършени множество процесуално – следствени действия – претърсвания и изземвания в обекти, находящи се на различни места на територията на страната.

Двамата обвиняеми са били установени и задържани от служители на пловдивската полиция за срок от 24 часа. Впоследствие с постановление на наблюдаващия прокурор задържането е продължено за срок от 72 часа.

loading...