Фалстарт на делото срещу катаджията, връщал номера на джигити за пари

Фалстарт на делото срещу катаджията, връщал номера на джигити за пари

Катаджията Матей Матов, обвинен в корупция, не се яви на разпоредителното заседание по делото срещу него в Окръжния съд. В залата стана ясно, че е постъпил за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в събота, като адвокатът му Васил Василев представи документи, удостоверяващи това. Оказа се също, че отсъства и съдебен заседатeл, без който няма как да се проведе самото заседание. Именно по тези две причини то бе отложено за 7 февруари, от 13.30 часа.

Матей Матов е бил началник на ключов отдел в КАТ-Пловдив – „Административно-наказателни дейности, информационно-аналитична дейност и отчет на пътнотранспортните произшествия и водачите“. Арестът му бе осъществен през февруари миналата година при операция на „Вътрешна сигурност“ след подаден сигнал. Разследването показало, че Матов участва в корупционна схема. Служителят прибирал солидни суми, за да връща предсрочно свалени регистрационни номера. Това се случвало преди да са изтекли наказанията на нарушителите. Матов бил заловен именно в момент, в който наказан шофьор получил регистрационните табели на автомобила си.

Матей Матев работил в системата на МВР около десетина години. Първоначално е бил служител в сектор „Миграция“, а по-късно става инспектор към ОД на МВР. Изненадващо през 2018 година без никакъв опит е изстрелян за шеф на важния сектор Административно-наказателни дейности на мястото на Даниел Стоянов.

Едно от обвиненията срещу Матов гласи, че получил подкуп от 300 лв. Второто обвинение пък е, че в периода от края на 2021 г. до началото 2022 г. в качеството си на длъжностно лице е опитал да прикрие нарушения, а именно връщал е свалени номера на автомобили на собствениците им, преди изтичането на срока на наложеното им наказание. Третото обвинение гласи, че за периода януари 2022 г. – 01.02.2022 е подбудил четири лица да заявят, че при извършена на проверка не са били сваляни от полицейски служители номера на лек автомобил. Последното е за фалшифициране на официални документи с цел манипулиране на доказателства.

Очаква се на 7 февруари да стане ясно дали Матов ще се признае за виновен или ще отрече вината си и делото ще се гледа по общия ред, съобщава Марица.