Финансови драми стоят в основата на бруталното убийство с Калашник край езерото Вая

Финансови драми стоят в основата на бруталното убийство с Калашник край езерото Вая

Роднините на убития с автомат „Калашников“ бургазлия Петър Валериев Ангелов искат обезщетение за неимуществени вреди в размер на близо 900 хил. лв. Това стана ясно днес по време на делото срещу 33-годишния Иван Петров от шуменското село Мадара, който е обвинен в тежкото престъпление, пише „Флагман“.

В съдебната зала стана ясно, че Валериев има 6-годишна дъщеря, която остана полусирак. Майката на детето, с която бургазлията живеел на семейни начала – Андреана, предяви граждански иск от името на детето в размер на 280 хил. лева, както и мораторна лихва – обезщетение за забава.

Родителите на Петър, брат му – Билян и сестра му – Ана, са частни обвинители и ищци, като поисканото от тях обезщетение е в размер на 150 хил. лева за всеки един от тях заради загуба на родственик. По случая са извършени 22 експертизи, които безспорно показват, че Петров е гръмнал с оръжието своя приятел. Иван е обвинен и за това, че без разрешение е държал огнестрелния автомат и 26 боеприпаси за него.

Припомняме, че престъплението е станало на 16.11.2019 година в Промишлена зона „Север”, в близост до езерото Вая. След като го гръмнал, захвърлил тялото на Петър между жп линията на СО МАТ и кв. Долно Езерово, след ден го преместил на около 200 метра, където бе намерено от бургаско семейство. Двамата се познавали от преди 10 години, работели заедно по строителни обекти.

Финансовите им разногласия обаче довели до трагичната развръзка. Иван екзекутирал бургазлията Петър заради заем от 50 хил. лв., а парите били част от плячката в два въоръжени грабежа – през 2015 г. в Айтос и 2016 г. в София.

Освен че множеството експертизи доказвали абсолютното участие на Петър и Иван в обирите, приятелката на бургазлия потвърди, че в началото на 2016 г. той се върнал у дома със сак, пълен с различна валута. Предполага се, че това са били парите от банковия клон в The mall в столицата, като средствата Ангелов проиграл на комар, твърди майката на детето му.

Защитникът на шуменеца – адв. Рачев, поиска от съда отново да бъде разпитан вуйчото на жертвата. Не е ясно какви са мотивите му, предвид че Петър е имал нормални отношения със семейството си, въпреки че родителите му са били разведени. В четвъртък от 11 часа съседният състав на Окръжния съд ще изслуша Румен Чолаков, след което се очаква да се произнесе присъдата на Иван Петров. От момента на убийството до днес той бе задържан под стража.