Фирма на Румен Вълка с борч 150 млн. лева смени собственика си срещу 100 лв.

Фирма на Румен Вълка с борч 150 млн. лева смени собственика си срещу 100 лв.

Пътностроителното дружество, което преди 2 г. взе заем от държавната Банка за развитие от 150 млн. лв. за покупка на малка фирма от същия сектор и следите на което водят към Румен Гайтански-Вълка, има нов собственик. Номинално това е адвокат Иван Емилов Георгиев, който го е купил за 100 лв. от Георги Йорданов, съобщава „Капитал“.

Изданието посочва, че реално това не води до промяна в контрола върху компанията „Роудуей кънстракшън“, а взетият от нея заем през 2019 г. е за придобиването на „Пътстройинженеринг“. Тя е от по-малките фирми в бранша, като нейният предишен собственик „Био майнинг“ е компания, директна собственост на Гайтански.

Формалната смяна на собствеността става чрез компанията „Каменни фракции“, която държи 99.8% от „Роудуей кънстракшън“, което на свой ред притежава почти целия капитал на „Пътстройинженеринг“.

Новият собственик от години обслужва всички вписвания по фирми на Гайтански в Търговския регистър, а е бил и в бордовете на негови компании.

Сделката за 100 лв. дава в ръцете на новия собственик компания със 174 млн. лв. активи към края на 2019 г. поне на хартия.