Френско семейство, дошло от Гърция, в изолация на поляна край Сопот

Френско семейство, дошло от Гърция, в изолация на поляна край Сопот

Френско семейство с две деца от 4 дни насам живее в автомобилите си. Французите, както и още една жена, са се настанили на поляна край Сопот, съобщи кметът на града Деян Дойнов пред БТА.

Той обясни, че самоличността на семействово е била установена веднага. Знае се и откъде са минали преди да се „заселят“ в местността Манастирска поляна.

Семейството е пристигнало от Гърция, а петата жена от Румъния. Децата, които са там, са на около 5 и 8 години, обясни още кметът.

Общината е уведомили всички институции, в това число и Областния кризисен щаб, които имат ангажименти с борбата срещу коронавируса.

„Дистанцията и карантината не ни правят безчовечни. Заедно с органите на реда следим спазването на заповедта на министъра на здравеопазването и заповедта, която аз, като кмет на община Сопот, издадох в петък. Така се натъкнахме на семейство, което идва от Франция и е изминало доста път, докато стигне тук“, обясни кметът във Facebook.

Той успокои жителите на Сопот, че всички на поляната са под карантина и медицинско наблюденеие и призова сопотчани да не забравят човечността си.

„В това семейство има малки деца, които имат нужда от храна и грижи. Когато видях положението, в което се намират, им занесох хранителни продукти от първа необходимост. Да помогна в нужда е най-малкото, което мога да направя“, написа още кметът.

На семейството е било връчено предписание за карантина и им е обяснено какво могат и не могат да правят, обясни Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗи Пловдив. Тя подчерта, че семейството се е самоизолирало край града и не нарушава по никакъв начин предпизанията на властите за поведение в изънредно положение.

Кметът добави, че всички членове на семейството са поставени под медицинско наблюдение. Няма данни за наличие на коронавирус. Отделно в Сопот има други 9 лица под карантина, каза още Деян Дойнов.