Футболистът Марио Метушев наръга 97 пъти приятел пред очите на майка му

Футболистът Марио Метушев наръга 97 пъти приятел пред очите на майка му

Бившият футболист на “Пирин” и “Берое” Марио Метушев ще търка доживот наровете за убийството на приятеля си от детинство Красимир Колджиев – Дзъмбо. Решението на ВКС отпреди дни не подлежи на обжалване. Метушев трябва да заплати и 550 000 лв. на близките на убития. Зверството, извършено през очите на майката на жертвата, потресе Пиринско. Съдебните медици преброиха 97 удара с нож в тялото на Красимир.

На 15 юни 2018 г. сутринта нищо не предвещавало трагедията, която ще се разиграе. Двамата приятели Красимир Колджиев – Дзъмбо и Марио Метушев се засичат на бензиностанция в Гоце Делчев и както подобава на приятели, сядат да пийнат. Следобед купонът се пренася в дома на бъдещата жертва, като към компанията се присъединяват съседка и майката на Дзъмбо. Четиримата са в кухнята, бирите вървят една след друга. На пияна глава гостенинът се сеща, че приятелят му го е предал, пише в. „Труд“.

Преди години двамата започнали да се занимават с продажба на нарязан тютюн. През януари 2018 г. бившият футболист поискал от Красимир да пътуват заедно за Шумен, където да закарат 100 кг от стоката. Той трябвало да шофира пилотен автомобил, но отказал. Метушев тръгнал сам, но “изгорял”. Полицейска проверка установила незакония тютюн и футболистът получил условна присъда. Той затаил обида към Дзъмбо и подозрение, че е бил предаден, което внезапно избухнало с нова сила, когато двамата пийнали порядъчно. Започва кавга, която вбесява Марио. В яда си, той грабва кухненски нож и започва да мушка домакина, където свари. Слабите опити на жертвата да се предпази не водят до успех – Краси не успява да се предпази и пада на земята.

Виковете му чува майка му Надежда. Жената притичва и вижда окървавеното тяло на сина си. Тя е слаба, но прави опит да спре убиеца, хваща ножа за острието, но не успява да го измъкне. В паниката си, жената грабва стол и почва да налага озверелия футболист, но нищо не помага и Краси се отпуска безжизнен.

В един от разпитите пред Темида майката на жертвата споделя, че Марио се обърнал към нея с думите: “Аз съм дяволът, и тебе ще те разпоря”. Усмихва є се, а тя изпада в още по-голям ужас.

“Марио дойде у нас, честити ми Байрам, обядвахме, беше спокоен. След това ги оставих да си говорят в кухнята със сина ми. Когато чух Краси да вика: “Мамо, помощ”, влязох и видях, че Марио е натиснал сина ми с краката на земята. Ръгаше го с нож! Извиках: “Марио, какво правиш” и се опитах да му взема ножа от ръцете. Хукнах и не знаех какво правя, грабнах стол да го ударя. Марио се усмихваше. Така и не разбрах защо го е направил. Помня, че синът ми си криеше очите с ръката, а Марио го ръгаше в гърдите. Никога не съм очаквала да се случи това”, разказа почернената майка през сълзи. Когато приключва с жертвата си, Марио сякаш идва на себе си. Той разбира какво е направил и решава да сложи край на живота си. Той започва да нанася удари с ножа и по себе си.

Първоначално леко се порязва на няколко места, но накрая забива острието в шията си. Извиканите полицаи пристигат за минути. Те заварват окървавеното тяло на Красимир, а в крака му убиецът с нож в шията. Извиканите на място лекари само констатират смъртта на жертвата, а футболистът е транспортиран в болницата в Гоце Делчев. Направени са му няколко операции и животът му е спасен.

Часове преди убийството 42-годишният Красимир Колджиев честити във Фейсбук на всички настъпващия Рамазан Байрям. Получава бързо десетина отговора и поздравления, а късно вечерта вече не е между живите. Месец по-рано той като че е предчувствал смъртта си. Споделя в профила си стихотворение със заглавие “Октомври”. Приятелите му пишат, че октомври е далеч, то той отговаря “тогава може да ме няма”. При аутопсията на Колджиев е установено, че са му били нанесени 97 удара с ножа в гръдната и коремната кухини, засегнати са и вътрешните органи – сърце, бял дроб, меки тъкани и кръвоносни съдове на шията и коремните органи. Смъртта му настъпва от кръвозагуба.

Експертиза показва, че в кръвта на починалия има 2,87 промила алкохол, а в кръвта на Марио – 0,57 промила. Няма наркотици или психоактивни медикаменти, които според близките му той е трябвало да пие. Те обясняват зверството с комбинацията от алкохол и антидепресанти, които повлияли на убиеца. Девет дни след трагедията футболистът е изписан от болницата и влиза в ареста. Преди дни Върховният касационен съд го прати доживот зад решетките за убийството, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Той беше защитаван от съпругата си – Виолета Метушева, която обаче не успя да се пребори за по-леко наказание.

Футболистът бил търсен и сменил няколко отбора

Красимир и Марио са родени в Гоце Делчев, където се сприятеляват още в детството и стават неразделни. Метушев от ранна възраст се увлича по футбола и го прави своя професия. Той е състезател на “Пирин”, “Велбъдж”, “Ботев”, “Черно море”, “Черноморец”, “Берое”, “Янина” (Гърция), “Пирин 1922” и “Бдин” – Видин. От 2013 до 214 г. е старши треньор на отбора на ФК “Места 2005”-Хаджидимово. Марио Метушев добива популярност след изказване на фена на “Пирин”-Благоевград Константин Капчин през 2008 г. Това става по време на двубоя на “орлетата” срещу Левски, загубен с 0:4, като фенът е възмутен от червения картон на любимеца му. Така фразата “червен картон за Марио Метушев” става интернет мем.