Хакери източват сметки на приятели на лекарка във Фейсбук

Хакери източват сметки на приятели на лекарка във Фейсбук

Нова измама във Фейсбук. Хакери разбиват профили в социалните мрежи и искат различни суми от приятелите на потърпевшите, представяйки се за тях. Жена, станала жертва на измамниците, разказа пред Нова телевизия как приятелите й били атакувани с молба от нейно име да им изпрати пари, а експертът по киберправо Георги Димитров уточни, че тя е лекарка.

Мишени на хакерите са потребители на социалните мрежи, чиито профили са разбивани, каза водещият на „На твоя страна“ Георги Георгиев. Истинските жертви обаче се оказват техните приятели, които получават съобщение от измамниците с молба за финансова помощ. Сценариите са различни, но изходът един: откраднати лични данни или различни суми пари. Като за целта най-често се изпраща сметка, която трудно може да се проследи, по която с различен мотив да бъдат превеждани сумите.

Преди дни Йовка Радоева с изненада забелязва, че част от контактите й във Фейсбук, с които най-често общува, вече не са в списъка й с приятели, а при други чатовете са изтрити. Това я усъмнява и търси контакт с тях по телефона, за да разбере какви са причините. Първо се обажда на най-близката й приятелка.

„Питах: „Петя какво се е случило – всичко е изтрито, какво сме си говорили…”И тя казва: „…не си ли ми искала пари, аз ти преведох 210 паунда”. Аз й казах –„…благодаря много за услугата, но не съм била аз“, разказва Йовка Радоева.

Така разбира, че е станала мишена на измамници. И без да подозира от нейно име са търсени пари от приятелите й във Фейсбук. Без да се усъмнят – някои от тях откликвали на молбата за изпращане на различни суми, за да купи стоки на промоция, тъй като имала временен проблем със сметката си. Как точно са искани парите – Йовка разбира едва след разговор с потърпевшата си приятелка.

„Хакерите са й писали от мое име, че са ми нужни 105 пунда, защото моето Интернет банкиране е блокирано. Щяла съм да й ги върна и тя откликва“, разказва потърпевшата.

След като приятелката на Йовка без да се замисли, изпраща сумата на посочената сметка, веднага следва и втора молба.

Поискали са й още 105 паунда, за съм си купила нещо друго и тя им изпраща втори път пари, разказва жената.

Така само за минути сметката на приятелката на Йовка олеква с 210 паунда. За щастие други от атакуваните й приятели се усъмняват навреме.

„Най-добрият ми приятел се усъмнил поради начина на писане, защото аз не пиша така и започнал да пита за баба ми, за котката, за кучето. Те са видели, че няма да стане и са го блокирали“, разказва тя.

Така жената разбира, че профилът й е разбит и част от приятелите й са атакувани със съобщения за помощ от нейно име.

„Реално хакерите удрят по доверието на хората. Аз бях мишената, а те – жертвите“, коментира тя.

Схемата е добре позната на киберекспертите, а жертви на измамата са десетки.

„Различни злонамерени лица пробиват профили в социалните мрежи. Използват факта, че има изградени контактни листи“, обясни експертът по киберправо Георги Димитров.

Измамниците ставали все по-изобретателни и непрекъснато променяли сценариите.

Вариантите за пробив на Фейсбук акаунтите са различни – от недостатъчна защита, през теч на лични данни до фишинг атаки и вируси, които заразяват устройствата и дават пълен достъп до данните ни.

Данните ни изтичат по Интернет в едни бази данни, които всеки може да използва, обясни експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Обикновено се атакуват хора, които имат много голям брой потребители – бизнесмени, лекари, каза пък Георги Димитров.

Жертвите трябва да подават сигнал директно до правораздавателните органи, съветват юристите.