Хакери откраднаха криптовалути за 100 милиона долара

Хакери откраднаха криптовалути за 100 милиона долара

Хакери откраднаха 100 милиона долара в криптовалута от Horizon, така наречения „блокчейн мост“, при последният голям обир в света на цифрови валути, съобщава бизнес телевизията CNBC.

Подробностите за хакерската атака все още са малки, но от компанията за блокчейн Harmony, която е разработчик на Horizon, казаха, че са идентифицирали кражбата в сряда сутринта. Harmony посочи индивидуален акаунт, който се смята за виновник за хакерската атака.

„Започнахме да работим с националните власти и криминалистите, за да идентифицираме виновника и да изтеглим откраднатите средства“, каза стартъпът в туит късно в сряда.

В последващ туит Harmony каза, че работи с Федералното бюро за разследване и множество фирми за киберсигурност за разследване на атаката.

Блокчейн мостовете играят голяма роля в пространството на DeFi (Децентрализираните финанси – форма на финансови взаимоотношения без участието на традиционните финансови посредници, базирана на блокчейн технологиите), като предлагат на потребителите начин да прехвърлят своите активи от един блокчейн в друг. В случая на Horizon потребителите могат да изпращат токени от мрежата на Ethereum до Binance Smart Chain. Harmony каза, че атаката не е засегнала отделен блокчен мост.

Подобно на други аспекти на DeFi, които има за цел да възстанови традиционните финансови услуги като заеми и инвестиции в блокчейн, мостовете се превърнаха в основна цел за хакери поради уязвимости в основния им код.

Мостовете „поддържат големи запаси от ликвидност“, което ги прави „примамлива цел за хакери“, според Джес Симингтън, ръководител на изследването във фирмата за анализ на блокчейн Elliptic.

„За да могат хората да използват мостове, за да преместват средствата си, активите се заключват в един блокчейн и се отключват или копаят в друг“, каза Симингтън. „В резултат на това тези услуги притежават големи обеми криптоактиви.“

Harmony не разкрива как точно са откраднати средствата. Един инвеститор обаче изрази опасения относно сигурността на блокчейн моста Horizon още през април.

Този хакерски набег следва серия от забележителни атаки срещу други блокчейн мостове. Ronin Network, която поддържа крипто играта Axie Infinity, загуби над 600 милиона долара при пробив в сигурността, извършен през март. Wormhole, друг популярен мост, загуби над 320 милиона долара в друг хак месец по-рано.

Последният обир добавя към потока напоследък от негативни новини в крипто сектора. Крипто кредиторите Celsius и Babel Finance замразиха тегленията, след като рязък спад в стойността на активите им доведе до срив на ликвидността. Междувременно обсаденият крипто хедж фонд Three Arrows Capital може да бъде настроен да изпадне в неизпълнение по заем от 660 милиона долара от брокерската фирма Voyager Digital.