Хамид Хамид от ДПС стана жертва на атака с… яйца

Хамид Хамид от ДПС стана жертва на атака с… яйца

Тази сутрин пред Народното събрание е доста по-горещо дори и от най-топлите августовски дни. От ранни зори пред сградата на законотворците са се събрали протестиращи със солидни запаси от домати и яйца. В тази напечена обстановка зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид стана жертва на нападение с… яйца.

Парламентът беше свикан извънредно по настояване на БСП с две основни точки в дневния ред – актуализация на бюджета и изслушване на премиера Бойко Борисов. Минути преди началото на пленарното заседание депутатите започнаха да прииждат към сградата на НС. Те обаче всячески се опитваха да избегнат народната любов на главния вход на сградата.

Въпреки полицейския кордон обаче протестиращите бяха обсадили и задния вход на парламента и посрещаха народните представители с яйцата, с които се бяха заредили.

Така един от най-потърпевшите се оказа зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. В продължение на около минута той беше под канонада от яйца, които хвърчаха към него.

В крайна сметка обаче депутатът от ДПС успя да се скрие в солидната сграда и да се спаси от по-сериозни щети.

Окончателно едва 78 регистрирани депутати за провеждането на извънредното пленарно заседание днес го провалиха. След повторен опит за регистрация и осигуряване на кворум шефката на НС Цвета Караянчева обяви от трибуната, че такъв няма. И удари звънеца. Последваха викове „Оставка“ от редиците на БСП и ДПС, но депутатка №1 ги скастри с думите: „Г-жо Нинова, не виждам защо трябва да викате „оставка“ тук, като не сте успели да осигурите кворум. Виждам, че и във вашите редици има липси. Хубав ден“.

Междувременно се оказа, че не само ГЕРБ са отказали да се регистрират. Същото сториха и от групата на Обединените патриоти, част от независимите избраници и „ВОЛЯ“ на Веселин Марешки. От ПГ на БСП пък видимо имаше едва 1/3 депутати – колкото е и твърдото поддръжническо ядро на председателката им Корнелия Нинова вътре в партията.

Виковете „оставка“ обаче не секват около Народното събрание, където стотици протестиращи обсадиха сградата с искане премиерът Бойко Борисов незабавно да сдаде властта.