Хванатият с подкуп инспектор: Това е постановка, бутаха ми парите в ръцете!

Двамата инспектори от БАБХ, хванати с 1000 лева подкуп и две торби почерпка – Григор Милчев и Светослав Нестеров, отново се изправиха пред Окръжен съд. Те са обвинени за това, че като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ, като извършители и в съучастие, са поискали и приели 1 000 лева, както и хранителни продукти за 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение.

В залата бяха и потърпевшите фермери, които заковаха инспекторите. Отново председателят на съда попита и двамата дали делото ще продължи по общия ред или са готови процесът да приключи още днес, пише Traffic News.

И двамата, обаче депозираха различени искания. Милчев отказа да признае вина и поиска делото да се гледа в условие на особени правила с разпит на свидетели. Не на такова мнение бе Нестеров. Той призна вина и поиска съкратено следствие.

Пръв пред магистратите се изправи фермерът, подал сигнал за подкупа до полицията. Над два часа продължи разпита му пред съда. Липсата на конкретика при отговорите си, забравяне на дати и месеци, както и на цели факти, Георги Кадиев отдаде на факта, че никога не е влизал с съд.

„Притеснявам се”, на няколко пъти повтори фермерът. Кадиев е баща на собственика на стопанството. Той е ръководил дейността й, взимал е решение за стадата и други административни дела. През април миналата година Кадиев и негов колега – Иван Тенекеджиев решават да обединят дейностите си. Много набързо двамата решават да преместят стадото на Иван от Горна Махала в село Искра, където е фермата на Кадиеви. Наели мъж с бус – Ангел Бабака, който обаче нямал лиценз за превоз на животни. Така на 3 курса са били прекарани межди 120 и 125 кози.

„Трябваше да стане много бързо и я направихме тази грешка. След това обаче решихме да узаконим всичко. С Иван отпътувахме за Първомай, където е кабинета на д-р Милчев във Ветеринарен контрол. Качихме се при него, казахме му какво сме направили и той заяви, че ще оправи нещата. След ден не си вдигаше телефона, беше петък. В събота бяхме в София на фермерски пазар. Посрещахме новия посланик на САЩ с био храни. Тогава ми се обади Иван Тенекеджиев. Каза, че Милчев иска 100 лева. Бил в 20:00 часа вечерта във фермата, видях го на камерите. Заедно с Иван отишли в заведение, там бил и Светлин. Казали му, че може да се оправят нещата – 1000 лева ще струва. Иван го е бил записал на телефона и ми прати на Вайбър разговора. Обсъждали моята ферма и колко е проблемна. Как съм бил неизряден. Казали още, че могат да си замълчат за козите, но искат 1000 лева и продукти от фермата ми”, разказа Кадиев в съдебна зала.

Фермерът бе атакуван с редица въпроси от прокурор Галин Гавраилов, както и от защитата на инспекторите – адвокат Давчев и адвокат Димитрова.

Един от основните въпроси бе за датата и месеца на разговорите, искането и предаването на подкупа. Фермерът обаче не си спомняше тези подробности освен, че това е бил периодът на идване на нов посланик на САЩ. Кадиев обаче добре си спомняше като дни от седмицата, както и точни часове.

Мъжът не успя да отговори обаче, защо не е действал по легалния начин с превоза на животните, както и защо не се е обърнал към местния ветеринар за съдействие, а е потърсил Милчев.

„Милчев е по-голям човек в службата. С Тенекеджиев решихме да се срещнем с Милчев в Пазарджик. След искането на парите решихме да не оставяме така нещата и се обърнахме към полицията. Веднага се задействаха разследващите. Занесох 10 банкноти по 100 лева на полицията. Нещо ги правиха, белязаха. Върнаха ми ги, аз приготвих и двете торби със сирене, кашкавал, извара, мляко и други продукти от мандрата ми. Уговорих си среща с Милчев на една от бензиностанциите в Първомай. В 17:00 часа дойде със служебната кола. Поиска да остава чантите на седалката отдясно. Питах : „А, парите?” и той каза да ги пъхна в една от чантите. След това си тръгнах, а след мен полицията го е задържал. Светослав е син на бившия кмет на село Искра”, каза още Кадиев.

Той бе попитан от самия подсъдим Григор Милчев, какви са му били отношенията с екскмета – Нестеров. След отговора : „Никакви”, Милчев заяви в залата, че Кадиев е бил в обтегнати отношение с Нестеров, а цялата ситуация е била постановка.

„Беше смачкал парите и ми ги буташе в ръцете. Аз на три пъти не ги исках и ти ги хвърли в колата”, каза Григор, но веднага бе опониран от фермера, че сам си ги е поискал.

Оказва се, че преди 3 години, инспекторите на БАБХ са съставили акт на Кадиев в размер на 500 лева. Причината били три прасета, които не фигурирали в документацията на фермата, както и събиране на кози и овце заедно.

Делото продължава с разпит на останалите свидетели по случая. В заседанието бяха приети две от експертизите – техническа и съдебно-икономическа.

Как се стигна до ареста? През месец април 2019 година двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в село Искра.

Двамата вече бивши инспектори разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните.

Поради тази причина решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. На 22 юни главният инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните, отишъл в селото, като преди това се срещнал с началника на отдела. Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение.

Във фермата старши инспекторът констатирал по-голям брой животни, отколкото били записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, той обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

Четири дни по-късно, фермерът занесъл парите и храните на бензиностанция в района на Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият инспекторът. Той взел двете торби с млечни продукти – буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, проверяващият му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно последният е задържан от служителите на МВР.

При извършено претърсване в домовете на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от инспектора и 2 700 лева от началника му, които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.