Хванатият с подкуп началник искал процент от обществена поръчка за GPS-и

Хванатият с подкуп началник искал процент от обществена поръчка за GPS-и

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем за подкуп задържания вчера началник в „Гранична полиция“ и ще постанови 72-часовото му задържане, съобщават оттам. Срещу него е повдигнато обвинение за приемане на подкуп по Наказателния кодекс.

Обвиняемият е с инициали Я. С. Той е началник на сектор в „Гранична полиция“.

Той беше задържан на метри от дирекцията на столичния булевард „Мария Луиза“ в момент на получаване на 2000 лева подкуп при съвместна операция на СГП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. По-рано днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев уточни, че задържаният е искал процент от обществена поръчка.

„Става въпрос за обществена поръчка, която касае снабдяване с джипиеси на граничните кучета. Той е началник сектор, работи по тази поръчка. Искал е да му бъде платено, за да може да се постигне определен резултат и да спечели поръчката определено дружество. Работим от няколко седмици по този случай активно с „Вътрешна сигурност“, заяви той, цитиран от БНТ.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че събраните в началото на разследването доказателства са достатъчни за привличането на Я. С. към наказателна отговорност.

Обвинението срещу него е за това, че на 11 ноември 2022 г. между 17:05 и 17:10 ч в София, близо до сградата на Главна дирекция ”Гранична полиция”, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е приел дар, какъвто не му се следва – парична сума в размер на 2 000 лв. от собственик и управител на фирма за това, че е извършил действие по служба като е организирал възлагането и изпълнението на обществена поръчка със същата фирма – информира прокуратурата.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Ако бъде осъден, Я. С. може да лежи в затвора от 3 до 10 години, да плати глоба до 20 хил. лева и да бъде лишен от правото за заема определена длъжност и да упражнява професията си.