Хванаха банда от циганчета, нападала и грабила старци

Хванаха банда от циганчета, нападала и грабила старци

Тийнейджърска банда от ромски произход е била разкрита и задържана след серия от сигнали за нападнати посред бял ден по улиците на Сливен възрастни мъже и жени, съобщиха от апелативната прокуратура.

В групичката, специализирала се за тормоз над баби и дядовци, са участвали две момчета на по 15 и 16 години (по първоначални данни първи братовчеди) и тяхно приятелче от махала на 11 години.

Групичката успяла само за два дни (на 8 и 9 ноември) да реализира 4-и нападения над три жени и един мъж на възраст между 70 и 80 години.

Грабежите са извършени по един и същи начин: момчетата се подготвяли предварително, набелязвайки жертвата си, след което причаквали възрастните хора, които не са имали никаква възможност да се защитят. Спрямо тях са употребени закани и сила, с цел да им бъдат отнети пари и лични вещи. Една от пострадалите жени е с причинена телесна повреда, вида на която е в процес на установяване.

Извършителите са установени и задържани след проведена Специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция“ при Районно управление – Сливен, осъществена под надзора на Районната прокуратура в града. Спрямо двамата непълнолетни братовчеди са повдигнати обвинения, по разпореждане на наблюдаващия прокурор са оставени в ареста за по 72 часа. Предстои спрямо тях да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Третият извършител (малолетно момче на 11 години) не носи наказателна отговорност. Той ще бъде предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в град Сливен, която е компетентна да му наложи възпитателни мерки.

Според запознати с хода на досъдебното производство първите братовчеди са били оставени за отглеждане на баби и дядовци, след като родителите им заминали преди три години да работят в чужбина. И тримата участници в бандата формално се водят записани като ученици, но от началото на тази есен не са посещавали учебното заведение.