Хванаха 13-годишен да шпори с мощен мотор до Пловдив

Хванаха 13-годишен да шпори с мощен мотор до Пловдив

Полицията хвана 13-годишен да шпори с мощен 125-кубиков мотор до Пловдив, предава „Марица“. За щастие, малолетният е заловен в крачка след сигнал от съсед преди да се стигне до трагедия.

Съвестният гражданин, уведомил органите на реда, живее в Пловдив, но има и къща в Садово, където често ходи. При поредното му пребиваване в къщата, той забелязал, че покрай нея фучи малко дете с мощен мотор. Непълнолетният рокер имал и по-голям брат, така че свидетелят ясно можел да различи дали управлява единия или другия. След като няколко пъти не взимал отношение, накрая съседът решил да звънне на тел. 112, за да предотврати трагедия. Във връзка със сигнала на място на ул. „Акад. Павел Попов“ пристигнала патрулка.

Разпитали пловдивчанина и съставили докладна записка, след което била образувана и преписка. Няколко дни по-късно обаче, съседът на малкото момче отново го видял да шпори с мотора из Садово. Последвал втори сигнал до полицията. Те разпитали пак пловдивчанина, образували втора преписка и продължили работа по случая. Няколко дни след това призовали в участъка големия брат. На него му бил съставен акт, че е предоставил на малолетния си брат да кара мощната машина. Решил да не плаща глоба, обжалвал пред съда. Магистратите обаче не се поколебали.

„На нарушителя е вменен състав на нарушение именно това, че е предоставил управлението. В този смисъл всички направени възражения се явяват неоснователни и следва да се оставят без уважение. От текста на чл.102, ал.1,т.1 от ЗДвП, се установява че на водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно пътно превозно средство се забранява да го предоставя на неправоспособен водач или на такъв който не притежава съответното свидетелство за управление, валидно за категорията, към която се отнася моторното превозно средство“, гласят мотивите на съда.

Така магистратите наложили глоба от 200 лв. на големия брат за случката, която хората наричат „малкия дявол“.