Хотел на 7 етажа се срина след труса в Албания

Хотел на седем етажа в Дуръс се срина в резултат на земетресението от 6,4 по Рихтер вчера, съобщават албански медии. По последни данни броят на жертвите е 24. В град Дуръс, който пострада най-сериозно няколко сгради бяха напълно разрушени, а сред тях и седеметажният хотел „Вила Палма“.

От руините на хотела са извадени две тела. На снимките се вижда, че хотелът е разрушен до основи, а отломки от сградата са затрупали и колите на прилежащия паркинг. Съобщава се за спасени турски граждани от руините на хотела.

Земетресението е засегнало жилищни сгради и хотели докато спели през нощта. Спасителните екипи работили усилено да извадят затрупаните хора.

В спасителните акции са включени и въоръжените сили. В Дуръс, освен от „Вила Палма“, са спасявани хора и от хотелите „Мира Маре“ и „Тропикал“.

Ден на национален траур е обявен днес в Албания след мощното земетресение, отнело живота на над 20 души, съобщи Франс прес.

Земетресението с магнитуд 6,4, станало вчера преди зазоряване, е най-мощното за последните няколко десетилетия в балканската страна.

То събори сгради, затрупвайки хора под планини от бетон и тухли, а спасителни екипи продължават да издирват оцелели под руините.

„Загубихме човешки животи и спасихме немалко животи“, заяви пред местната преса министър-председателят Еди Рама, който посети вчера вечерта пострадали от бедствието хора в болница в Тирана. „За съжаление данните за броя на жертвите не са окончателни“, каза той.

През целия вчерашен ден бяха мобилизирани спасителни екипи – войници, полицаи и гражданска защита – да издирват оцелели и жертви под отломките на срутените сгради в градовете, намиращи се до епицентъра, край адриатическия бряг.

„Спасителната операция ще продължи цяла нощ“, каза пред АФП говорителката на министерството на отбраната Албана Каджахай.

По последни данни на министерството загиналите са 22, главно в крайбрежния туристически град Дуръс и в Тумана. Четиридесет и пет души бяха спасени.

Според министерството на здравеопазването има около 600 леко ранени, на които е оказана медицинска помощ в няколко болници.