Христо Монов: Освобождаването на Полфрийман е престъпление срещу държавността

Съставът на Софийския апелативен съд със своето решение да освободи предсрочно Джок Полфрийман подрони справедливостта и извърши престъпление срещу българската държавност. Това каза на пресконференция бащата на убития от австралиеца през 2007 Андрей Монов – Христо Монов.

Повод за това стана решението на Върховния касационен съд /ВКС/ да остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС за убийството на Андрей Монов.

Полфрийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври – с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил и научил български език.

От ръководството на затвора изказаха обратното становище, че осъденият ни най-малко не се е поправил, но и е направил нарушения през годините зад решетките. Днес Христо Монов отново настоя за оставката на съдийския състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев. По адрес на шефа на ВКС – Лозан Панов, той отбеляза пък, че колкото по-бързо напусне поста си, толкова по-добре.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share