Цацаров: Сигналите за корупция да се приемат онлайн

Цацаров: Сигналите за корупция да се приемат онлайн

Създаване на Консултативен съвет към КПКОНПИ с участието на утвърдени юристи и въвеждането на постоянен медиен мониторинг по отношение на публикациите, съдържащи данни за корупция.

Това са част от мерките, които предлага главният прокурор Сотир Цацаров в концепцията си за управление на Антикорупционната комисия, публикувана на сайта на Народното събрание. Цацаров бе предложен за председател на комисията от ГЕРБ и “Обедини патриоти“, а за поста ще се състезава с номинирания от “Воля“ Симеон Стефанов.

В концепцията си Сотир Цацаров обръща внимание още на необходимостта от структурни промени в състава на Дирекция “Превенция на корупцията“, както и продължаването на сътрудничеството на комисията с други държавни институции, висши учебни заведения и неправителствени организации.

Цацаров обмисля още разработването на правила за регистриране и проверка на сигнали, включващи мерки за защита на подателите, както и уведомяването им за предприетите действия по тях. Той извежда и необходимостта от въвеждането на нов образец за подаването на сигнал с “улеснено“ за попълване съдържание и с възможност за изпращане по електронна поща, по който веднага да бъде започната работа.

Изслушването на двамата кандидати ще се проведе на 3 декември в ресорната парламентарна комисия, а след това, след гласуване в пленарната зала, депутатите ще решат кой да оглави антикорупционния орган.