Цацаров удари на камък с нашенски Ал Капоне

Цацаров удари на камък с нашенски Ал Капоне

Комисията за противодействия на корупцията удари на камък с малък родопски вариант на Ал Капоне. Ръководеното от Сотир Цацаров ведомство поиска да отнеме имущество от контрабандист от Кърджалийско.

Мъжът бил осъден на три години „лишаване от свобода“. Наказанието било отложено с 5-годишен изпитателен срок. То било наложено заради притежание на акцизни стоки без бандерол. Кърджалиецът съхранявал нелегални цигари и алкохол на обща стойност 10 019 лева, пише 24rodopi.

След присъдата от Антикорупционната комисия започнали проверка на имотното му състояние, вследствие на която били открити несъответствия в имуществото за над 150 000 лева. Входираният иск в съда край Арда пък е на стойност 75 623,83 лева.

Магистратите обаче отхвърлиха искането от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

„От установеното несъответствие между имуществото и нетния доход на проверяваното лице в размер на 172 064,49 лв. следва да бъде извадена сумата от 70 823,83 лв., постъпила по банкови сметки от проверяваното лице, съпругата му и от трети лица, или несъответствието се свежда до сумата в размер на 99 240 лв., което е под законовия критерий за значително несъответствие по смисъла на Закона от 150 000 лв. за целия проверяван период. Това налага извода, че липсва една от основните предпоставки за основателност на предявения иск, а именно установеното несъответствие не е незначително, което е достатъчно за отхвърляне на предявения иск“, се посочват в мотивите на съда.

Комисията ще трябва да плати разноски по делото в размер на 10 554 лева.