Циганка псува и плюе учителка в маршрутка в Пловдив заради забележка

Циганка псува и плюе учителка в маршрутка в Пловдив заради забележка

Псувни, закани и храчене в лицето отнесла пловдивска учителка в маршрутка №8 пред очите на 5-6 пътници и шофьора. Грозната сцена се разиграла по пътя Скутаре-Пловдив.

Ася Казакова, която от 17 г. е учителка в детската градина в село Скутаре, се качила във вторник в 13,10 часа, за да се прибира към Пловдив след смяна. В превозното средство пътували млади роми от близкото село Маноле. Едната от тях – около 25-годишна, била без маска. Учителката й направила забележка.

Това предизвикало гнева на циганката, която се нахвърлила с грозни обиди и закани към педагожката. „Такова унижение не съм преживявала. Срещу мен се сипеха псувни и обиди, придружени с мръсотии. На няколко пъти помолих шофьора – момче на около 30 г., да я свали. „Разбирам ви, но какво мога да направя“, ми отговори той. В това време настървената ромка я заплашила, че 4-има цигани щели да я изнасилят.

В разгара на скандала една от пътничките се обадила плахо. „Недей така, това е госпожата от детската градина“, казала жената. Това още повече настървило разбеснялата се циганка. Слизайки на спирката до колелото на панаира, тя се изплюла в лицето на Ася Казакова.

„30 години им гледам и възпитавам децата, доживях да ме плюят по време на пандемия“, разстроена е педагожката. Не посмяла да заснеме с телефона грозната сцена, защото последиците щели да са още по-тежки за нея.

Преди да слезе от маршрутката, Казакова помолила жената от Скутаре, която се обадила, да свидетелства за инцидента. „Не, госпожо, не искам да влизам в проблеми“, отказала тя.

Омерзена и съсипана, учителката напуснала превозното средство до Чифте баня. „Обърнах се към шофьора и му казах: „Сега мен ме наплюха, утре теб може и да те сгазят“. Той нищо не отговори“, описа Казакова.

„Много често, когато има разправа между пътници, шофьорът съдейства, но в един момент той излиза виновен“, коментира превозвачът Димитър Чолаков, който обслужва маршрутките. И разказа за случаи, в които роми не искат да се таксуват и кондукторите ги свалят. На връщане причаквали превозното средство и го замервали с камъни.