Цирк! Майка млати щерка си пред църква и иска 5 бона от баща й, за да…

Кърджалиец обвини бившата си съпруга в изнудване. Той трябвало да плаща хиляди левове, за да прекара малко време с двете си деца. Майката на момиченцата определила 5 000 лева за „режим виждане“, които дори мъжът изплащал на вноски. Шокиращата история разказа кърджалиецът Мариан Ставрев. По-страшното за него обаче е фактът, че бившата му съпруга иска да отведе едно от децата в Англия, противно на волята на детенцето…

Всичко започва през 2016 година, когато родителите на двете момиченца, сега на 9 и 14 години, се развеждат, пише 24rodopi. „След развода бившата ми съпруга отведе децата по разни други градове. Те ми се обаждаха по малките часове и ме молиха да ги взема, но майка им не позволяваше. Децата ми бяха подлъгани, че ще ходят на разходка в Димитровград, но бяха отведени в Русе, без те да знаят, съответно и аз“, споделя бащата Мариан. Въпреки разстоянието, той спазва режима на виждане – взима ги в 10.00 часа сутринта в събота и ги връща в 19.00 часа в неделя.

„Помолих бившата ми съпруга да ги взимам след училище, за да прекарваме повече време заедно, но тя ми каза да следвам режима“, посочва бащата. След това се поставят и условия. „Помолих я няколко пъти, а тя ми постави условието, че ако й платя 5 000 лв., децата щели да бъдат при мен за една седмица. Тогава бях в Русе, спазвах режима на виждане. Голямата дъщеря ме помоли да платя на майка й исканата сума. Казах на бившата ми, че в момента имам 1 700 лв., мога да й дам 1 000 и другите, на който каже в Кърджали.

Тя посочи нейна приятелка. Съответно, прибирайки се в града, аз дадох останалата сума от 4000 лева“, разказва Мариан. Дава и други примери, като нарича всичко „изнудване с цел предоставяне време с децата“. През 2017 година, голямото дете – на 14 години, поискало да живее при баща си.

Така й става. Правата върху нея са предоставени на Мариан. „При което помолих бившата ми съпруга да даде и малката, тъй като и каката настояваше. Майката категорично отказа“, казва кърджалиецът. И така, малкото дете е отведено във Великобритания под предлог, че отива на екскурзия. „Бившата ми съпруга използва момента, че има декларация за пътуване и отведе малката ми дъщеря в Лондон при настоящия си съпруг“, споделя Мариан. Казва, че бившата му съпруга го уведомила на другия ден, при свършен факт, че детето ще живее с нея във Великобритания. „Да съм си бил упражнявал режима на виждане там, а това е непосилно за мен. Ние с голямата дъщеря много се разстроихме и започнахме да подаваме жалби.

Детето беше пуснато за общонационално издирване. Звънях в българското посолство, от там ми казаха, че са с вързани ръце. Обърнахме се към нашите институции. А те такива тегави…“, разказва бащата. Месеците минават и той се чува рядко с детето си. „Имаше периоди, не съм я чувал с месеци. Майката беше счупила единия телефон, купих й друг, той пък се развалил…“, споделя Мариан. Година по-късно срокът на декларацията, която позволява на детето да напуска страната изтича и отново е нужен подписът на бащата. Той получава sms, че ако не подпише в съда, детето няма да си дойде в България. На 26 юли тази година момиченцето пристига в страната и бащата най-накрая успява да го види и да упражни правото си на виждане през ваканцията.

Бързо изтича едномесечният срок, в който бащата има право да бъде с дъщеря си. По думите му, момиченцето го моли. „Детето многократно ме е молило, да го закарам в някоя институция, да разкаже тя какво иска. Ходихме в полицията и Закрила на детето“, казва бащата. Мариан Ставрев твърди, че 9-годишната му дъщеря се страхува да излезе да си играе, за да не бъде отвлечена насила от майката. Тогава идва денят, в който пред очите на множество хора в градинката пред централната църква в Кърджали се разиграва тежка сцена – майката се опитва насила, дърпайки детето да го отведе със себе си.

„10-15 минути я стискаше, майката не чуваше думите на хората. Обадих се на 112 – намесиха се органите на реда. И детето остана с майка ми. По-късно я откарах в болницата, защото детето се оплака, че я болят гушата, гърдите и рамото от дърпането“, разказва Мариан. За целта бащата е извадил съдебномедицинско удостоверение. Обърнал се е и към Закрила на детето в Кърджали, за да вземат отношение.

„Не се касае за големи хора, а за психиката на едно малко дете. В момента получих писмо от ЧСИ, че трябва в 3-4-дневен срок да предам детето на майката. Как да го предам, след като детето не иска“, завършва кърджалиецът, като е категоричен, че ще заведе дело за попечителство…

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share