Чарлз Менсън – жестокият убиец, за когото Тарантино ни припомни

Лентата на режисьора Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд”, която се излъчва от седмици, завладя целия свят. В нея, макар и това да не е главната сюжетна линия, се заговори за опасния престъпник Чарлз Менсън, обвинен в съучастие в няколко убийства.

Менсън, роден през 1934 г., е сочен за главатар на псевдокомуната „Семейство Менсън“, зародила се в Калифорния в края на 60-те години. Преди да стане известен с престъпната си дейност, той е неуспешен певец с много тежко детство. Изразът, че „всяко зло на този свят тръгва от едно необичано дете” важи с пълна сила за него.

Майка му, Катлийн Мадокс, го ражда на 16 г. и в болницата го наричат Безименния Мадокс. За кратко след раждането му е омъжена за работник, който му дава фамилното си име Менсън. За биологичния му баща се знае малко, твърди се, че е афроамериканец, наричан полковник Скот. Срещу него Катлийн подава иск за извънбрачно дете. Твърди се, че Менсън не познава истинския си баща, но семейната му драма не е там.

За майка му – Катлийн Мадокс, се твърди, че е алкохоличка. Не разполага с много финанси, а зависимостта й я принуждава в едно от алкохолните й опиянения да продаде сина си на бездетна сервитьорка срещу кана бира. Светлият лъч за Чарлз е чичо му, който си го връща обратно. При него и леля му той остава и когато майка му е осъдена за обир на бензиностанция. След предсрочното освобождаване на Катлийн тя връща сина си и живее с него в порутени хотелски стаи. Самият Менсън по-късно определя прегръдката на майка си след излизането й от затвора като неговия единствен щастлив детски спомен.

Няколко години по-късно Катлийн Мадокс иска да настани сина си в дом за отглеждане, но не намира такъв и съдът го настанява в училище за момчета в Индиана. След 10 месеца той бяга от там, за да отиде при майка си, която обаче за негово още по-голямо нещастие го отхвърля.

Първите му престъпления са дребни кражби, после прерастват във въоръжени грабежи, минава граница с крадена кола и др. Повечето пъти е залавян скоро след или по време на извършването на незаконните си действия. Заради тях лежи в центрове за непълнолетни, изправителни домове, момчешки училища, като в последната институция се твърди, че е насилван сексуално. Постоянните му опити за бягство го отвеждат и в затвора.

По времето, когато започва да се заражда комуната, за чийто главатар е сочен Чарлз Менсън, той е безработен бивш затворник, прекарал половината си живот в изправителни учреждения. Несъмнено най-популярното му зверство е убийството на бременната Шарън Тейт – съпруга на известния режисьор Роман Полански. Тя е убита бавно и мъчително с ножове и огнестрелни оръжия. Всъщност обвинението му е в съучастие в това убийство, както и в тези на Лено Ла Бианка и Розмари Ла Бианка. Твърди се, че са извършени по негово разпореждане от членове на групата „Семейство Менсън“. Първоначално е осъден на смърт, но през 1972 г. Върховният съд на Калифорния отменя налагането на смъртни присъди и Менсън получава доживотен затвор. Умира зад решетките от естествена смърт на 83 г. през 2017 г.

Във филма (който ни припомни за Чарлз Менсън, макар и индиректно) той е изигран от Деймън Хериман. Действието се развива през 60-те години на 20 век в Лос Анджелис и разказва за филмовата и телевизионна звезда Рик Далтън (Леонардо Ди Каприо) и неговия дубльор Клиф Буут (Брад Пит). Жертвата на Чарлз Менсън – Шарън Тейт, се играе от Марго Роби. Самият Менсън (Деймън Хериман), се появява за кратко, представяйки се като объркан шофьор, случайно попаднал близо до имението на Шарън.

Докато филмът прави фурор по целия свят, за режисьора Роман Полански е отворена стара рана. Когато убиват зверски любимата му, тя е на 26 г. и е бременна в деветия месец. Вместо да излезе с приятели в злополучната нощ, актрисата ги кани вкъщи. Бандата на Менсън ги убива всички, а потресаващите снимки от местопрестъплението са като сцена от филм на ужасите. Красивата, нежна и срамежлива приживе Шарън Тейт по-късно е погребана, прегърнала невидяното си бебе.

Полански е дал съгласието си историята да бъде включена във филма по начина, по който го е направил не по-малко известният и талантлив режисьор Куентин Тарантино. Вероятно е кален в болка още от детството си – майката и бабата на Полански са убити в газовите камери на Аушвиц, а той израства в еврейско гето в Краков. Близки твърдят, че той никога няма да превъзмогне напълно загубата на толкова близки хора в живота му. И макар да не знаем какво е в сърцето и душата на режисьора, към днешна дата той е женен за актрисата Еманюел Сене.

„Имало едно време в Холивуд” в момента се излъчва по кината у нас. Световната премиера на филма съвпадна с 50-годишнината от убийството през 1969 г. на Шарън Тейт.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share