Ченгетата натръшкаха лихвари – давали 3, искали 15 бона!

Трима души са били задържани за лихварство при мащабна операция на полицията в Кърджали. Жителите на областния град били закопчани при акция, проведена на различни адреси в 6 часа сутринта във вторник. Това обявиха от прокуратурата и полицията на брифинг пред медиите вчера.

Групата действала брутално. Физическо насилие било прилагано спрямо длъжници, а сумите ставали двойни и петорни, ако не се върнат навреме.

Двама от задържаните са криминално проявени, като в досиетата им има кражби и изнудване. Арестуваните са между 45 и 50 години. Двама от тях са жители на квартал „Боровец“.

В една от къщите полицаите са открили 30 000 лева, злато, две фалшиви 100-доларови банкноти, газово оръжие, документи, удостоверяващи преводи на различни суми, документи за прехвърляне на леки автомобили.

На другите два адреса също са открити различни суми пари.

Разследването на групата е започнало в началото на година след получаване на оперативна информация, посочиха шефът на ОД на МВР в Кърджали старши комисар Атанас Илков и окръжният прокурор Желязко Стефанов. Около 50 души от региона са били потърпевши от незаконната лихварска дейност. Групата предоставяла кредити със 100-процента лихва.

„Ако се давал заем от 3000 лева и той не бъде върнат в срок, сумата ставала 6000 лева. Ако новият срок не бъде спазен, дългът ставал 15 000 лева“, даде за пример старши комисар Илков.

От прокуратурата и полицията апелираха потърпевши от дейността на тримата да не се страхуват да свидетелстват.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share