Черната вдовица от Бургас разплака съда с историята за мъжа си

Наречената от мнозина в Бургас „Черна вдовица“ Веселина Гинева може да се озове в затвора за 18 години след проточено дело, което вече е към своя край. Защитата й, обаче, поиска тя да дори да не стъпва зад решетките, съобщава „Флагман“.

Тя получи прозвището си след като преди 3 години тялото на бившия й съпруг Димитър Миразчиев бе намерено захвърлено в Морската градина на Бургас и се оказа, че е престояло в пластмасов контейнер близо 2 години след смъртта, а разследването показа, че през това време Гинева е прибирала пенсията на покойника.

В Бургаският окръжен съд днес се проведе финалната фаза от делото срещу детската учителка, за която в хода на досъдебното производство се откриха доказателства и свидетелски показания, че е заключила болния си мъж в детската стая на жилището си в бл. 2 на жк „Лазур“, давала му е минимална грана и вода „колкото да не умре“ и го е лишила от важни за него лекарства, които третират симптоми на болест, причинена от алкохолизъм. Делото днес протече изключително интересно и въпреки че нямаше нови доказателства, процесът протече изключително динамично.

Самото припомняне на фактическата обстановка около случая докара част от присъстващите до сълзи, а Веселина Гинева сякаш не можеше да повярва в какво е обвинена. Гинева получи възможността да се защити сама, след пледоариите на прокуратурата и защитата. Тя изпадна в истерия докато проведе своеобразен монолог, с който опита да докаже, че е невинна. „Цял живот съм възпитавала, закриляла и образовала малки деца от 1 до 4 клас. Ако аз бях звярът, който медиите ме изкарват, че съм, това щеше да си проличи в работата ми с учениците и техните родители.

Свидетелите по делото са повлияни от написаното за мен в медиите, особено във Флагман и искам да ви кажа, че няма човек, който да не лъже – това е написано дори в Библията. Т.нар. мои „приятелки“, които свидетелстват срещу мен, ме съветваха и подстрекаваха да оставя Димитър да умре, да му давам малко храна – но аз никога не ги послушах. Лесно е държавата да обвинява, но никой не знае през какво съм минала аз и какво наистина се е случило. България се е превърнала в голям концентрационен лагер, всички се дебнем един друг да си причиним немислимо страдание“, заяви в емоционалния си монолог Веселина Гинева, визирайки това, че е предадена от приятелките й, които са дали показания против нея.

Тя отрече да е причинила смъртта на бившия си съпруг заради бездействие и категорично заяви, че не го е държала заключен. Жената изтъкна факта, че е невъзможно за нея да заключи 100-килограмов мъж, който преди това й е посягал, без той да се съпротивлява и дори да избяга. За писмата, които Димитър е пускал до съседа си, тя коментира, че е възможно да са писани под въздействието на алкохол, даден именно от същия съсед.

„Димитър ме е удрял с тиган, дори не отидох на лекар след това, за да го предпазя. Посягал е на дъщеря ни. Но въпреки всичко аз не съм способна да му причиня това, за което ме обвиняват всички – то не е в моята природа. Аз съм готова да дам живота си дори и за най-големия алкохолик. Не мога да си обясня защо пиеше – може би беше прекалено интелигентен и разбра, че животът в тази държава е абсурден и реши бавно но сигурно да се самоубива с пиенето“, пророни през сълзи Веселина Гинева. Тя поиска от съда тежките обвинения – предумишленото убийство, за което я грозят 18 години затвор; и незаконното задържане под стража, за което може да влезе за 10 години зад решетките – да отпаднат.

Гинева не отрече обаче, че е взимала пенсията на бившия си съпруг в продължение на повече от 2 години, нито даде обяснения защо го е правила. В пледоарията на прокуратурата в лицето на прокурор Ангел Георгиев, се съдържаше цялата доказателствена фактология по случая. Държавното обвинение на практика разказа историята на жертвата – как работил в Нефтозавода и се пенсионирал, как с годините посегнал към чашката и се превърнал в алкохолик, как посягал на съпругата си и как проблемите му с пиенето прераснали във физически и заболял.

През 2005 г. Гинева и Миразчиев се развели. Няколко години по-късно обаче той изпаднал в тежко състояние и не бил способен да събира дори сам пенсията си. За него се грижел негов приятел, а впоследствие тази функция иззела бившата му съпруга. Тя обаче го затворила в детската стая и на практика чакала да умре.

Със свидетелски показания, изнесени от прокуратурата, се твърди, че Гинева била гледала по телевизията репортаж от Гърция, в който живи хора се възползвали от пенсията на мъртъвци. Тя се обсебила от тази идея и пред приятелки твърдяла, че дава на бившия си съпруг по филийка хляб на ден. Той на свой ред викал за помощ, защото бил заключен и гладен и дори написал няколко писма, които спуснал на съседите си от долния етаж. Тези писма стават причина за проверка в дома на Гинева през 2014 г., където в апартамента в жк „Лазур“ е намерен Миразчиев.

„Той тежеше не повече от 40 килограма“, „Едва ли тежеше повече от 25 кг – жив мъртвец“, „Не е имал повече от 50 килограма“. Това са свидетелските показания на трима от разпитаните тогава свидетели-съседи, които описват иначе над 100-килограмовия мъж. Няколко месеца по-късно, на 1 август същата година, Миразчиев умира в леглото си. Още същия ден бившата му съпруга натоварила безжизненото му тяло в контейнер и се опитала да го хвърли от Моста. Когато не успяла, захвърлила тялото му в Морската градина и когато се уверила, че по новините той не е издирван, спокойно започнала да „оползотворява“ пенсията му в продължение на над 2 години. Общият размер на щетата към НОИ е 21 140 лв.

Предвид всичко това, прокурор Ангелов поиска Гинева да влезе зад решетките за 18 години. Защитата в лицето на адвокат Веселина Василева съвсем не бе съгласна. Тя посочи, че спрямо законодателството в България Гинева не е била задължена по никакъв начин да се грижи за бившия си съпруг. В последните години Димитър Миразчиев говорел само за миналото, за хора, които вече отдавна не били сред живите, бил на практика с деменция и за това свидетелствала собствената му дъщеря.

„Безспорно е доказано и че Димитър е имал мобилен телефон докато бил в дома на моята подзащитна. Защо тогава нито един път не се е обадил на тел. 112, за да съобщи за това, че е заключен в стаята против волята му? Всъщност напротив – той се е върнал доброволно при нея след като през 2014 г. бил хоспитализиран след нахлуването на полиция в дома й, защото е смятал, че тя се грижи добре за него“, обясни адвокат Василева. Предвид това тя посочи, че обвиненията за убийство и за задържане против волята трябва да отпаднат и Гинева да бъде съдена единствено за измама против НОИ.

Наказанието обаче трябва да вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства, а именно: сумата от 21 140 лв. е върната още в хода на досъдебното производство (от дъщеря й); Гинева има чисто съдебно минало; липса на мотив за престъплението; и тя е признала вината си по това обвинение. Василева поиска наказание от 1 година ефективно, което обаче може да се окаже ненужно, тъй като Гинева е лежала в ареста повече от това време по време на досъдебното производство.

Контрастът по делото е повече от очевиден – прокуратурата иска максималното наказание в размер на 18 години, а защитата твърди, че дори не е нужно ефективно такова. Всичко по заплетеното дело сега е в ръцете на окръжния съдия Яни Гайдурлиев. И въпреки, че сагата е на път да приключи, сякаш изненади са възможни, тъй като случаят е изключително заплетен и сложен.