Черната вдовица погребва съпрузи и пере пари

Черната вдовица погребва съпрузи и пере пари

Черната вдовица, Банкерката с перуката, Хубавата Бойка – това са само част от прякорите на 62-годишната пловдивчанка Бойка Янушева, която периодично влиза с взлом и без капка финес в криминалната хроника. Точно в момент, когато името й потъне в прашните архиви на полицията и медиите, тя отново намира начин да изплува и да напомни за себе си.

Само преди седмица Янушева бе задържана при мащабна съвместна спецакция на Окръжната прокуратура, сектор „Борба с организираната престъпност“ (БОП) в Пловдив, и ДАНС, предава „Марица“. Причината – крупна схема за пране на пари, в която именно тя е била едно от основните звена. Това ставало чрез фишинг измами и добре смазан механизъм на работа с участието на хакери, социално слаби лица, дружества „бушони“ и десетки банкови сметки. Спецакцията се увенчава с успех – Черната вдовица и ливанецът Слейман Хамед са задържани, други двама, за които се твърди, че са мозъците на схемата, се издирват. Единият от тях се търси с червена бюлетина на Интерпол, издадена от Великобритания. Става ясно, че криминалните занимания на престъпната група датират от поне две години. За този период задържаните са успели да пренасочат или изтеглят от чужбина чрез получаването им по схема в Пловдивско общо 1 200 000 долара и 200 000 евро.

Янушева – с главна роля

Янушева е регистрирала фирми на социално слаби граждани, които след това са били задължени да си открият поне две банкови сметки в различни банки. Именно по тези сметки са се прехвърляли и въртели парите, придобити чрез компютърни измами. Черната вдовица пренасочвала паричните потоци към мозъка на схемата, за което получавала солиден дял.

„В началото на миналата седмица постъпи информация, че би следвало в рамките на 3 седмици по сметки да постъпят 40 милиона евро, които чрез различни подставени лица да бъдат пренасочени към други държави или да бъдат изтеглени. За 3 дни постъпиха 1 600 000 евро и 1 750 000 щатски долара, които чрез съответните банкови механизми бяха блокирани, преди да бъдат изтеглени“, каза Попов на нарочен брифинг в понеделник.

На 14 април, ден преди да се пристъпи към мащабната спецакция, Янушева и ливанецът чрез електронен подпис и онлайн банкиране направили общо 107 финансови трансакции чрез онлайн банкиране на стойност 1 617 000 евро, тоест над 3 милиона лева.

Двамата съучастници извършили 17 успешни превода на стойност 261 000 евро към банкови сметки в Китай чрез системата за онлайн банкиране на българска банка и извършили опит за други 90 на стойност 1 356 000 евро към сметки отново в Китай.

Само от началото на април Янушева и Хамед

регистрирали фирми на 15 социално слаби граждани,

като по правило на всяка от тях открили по две банкови сметки и онлайн банкиране. Черната вдовица предала информацията за сметките по канала на нейния съучастник, а той на ливански гражданин, живеещ в Ливан, за когото се смята, че е мозъкът на мащабната измамна схема.

Бойка разполагала с електронните подписи на дружествата, без които е нямало как да се извършват успешни трансакции. Минути след превеждането на въпросните 261 000 евро се пристъпило към спецакцията. Благодарение на бързите действия е предотвратен достъпът до 1 млн. и 750 хил. щатски долара и 1 млн. и 400 хил. евро, които е следвало да бъдат прехвърлени към други сметки в чужбина по посочения начин.

„Към момента на задържането им са използвани всички възможни служители на БОП, като са претърсени 7 обекта. Там са намерени множество флашки, електронни подписи, документи – чинно подредени за всяко едно от подставените лица. В момента на акцията бе установено, че се подготвят за регистрация нови 10 дружества, отново на подставени лица с нисък социален статус, които да бъдат използвани за престъпната схема“, посочи на брифинга окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Той обясни, че на върха на схемата е лице, обявено за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на Великобритания, именно заради фишинг измами и пране на пари.

„Чрез различни компютърни умения и хакерски способности е достигано до банковите сметки на различни дружества. Финансовият поток, който е наличен, е бил пренасочват към подставени лица в страната или в чужбина. Възможно е парите да преминат през територията на няколко страни. Ако дружеството е „ударено“ в Хонконг, защото едното е такова, сметките се пренасочват към други държави, откъдето постъпват към подставени „бушони“. Те, от своя страна, веднага или изтеглят парите, или ги пренасочват към крайната дестинация, която е Китай. Парите постъпват в съответната банкова сметка на името на подставено лице, чрез електронен подпис се пренареждат към друга държава и се изтеглят“, обясни още Попов.

Всички подставени лица са знаели в какво участват. Възнаграждението им за участие в измамата било от 500 до 1000 лв. за добре свършена работа. 10% от пренасочената сума пък била наградата за главните организатори, намиращи се под мозъка на схемата в йерархията.

„Няма данни за участие на банкови служители, касае се за различни банки. Навсякъде, където би било възможно да отворят банкови сметки, лицата са се възползвали и са го правили“, добави окръжният прокурор.

Наблюдаващият прокурор Петър Петров припомни, че спрямо Янушева има три осъдителни присъди за измами, обсебване и съставяне на документи с невярно съдържание. 42-годишният Хамед пък има влязла в сила присъда за закана за убийство и за неизплащане на издръжка.

В началото на седмицата съдът остави за постоянно в ареста двамата съучастници. Грозят ги от 3 до 12 години затвор, както и глоба от 20 до 200 хил. лв.

Тъмно минало

Бойка Янушева бе известна като Черната вдовица, след като погреба двамата си съпрузи. На 30 декември, ден преди новата 1999 година, собственикът на „Мотобойс“ Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в ЖР „Тракия“. Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ, буди подозрение.

Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с когото живее – о.з. полковника от ДС Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди.