Черна статистика: София с най-много загинали пешеходци в Европа

Черна статистика: София с най-много загинали пешеходци в Европа

София може би е градът в Европа с най-много загинали пешеходци, дадоха тъжна статистика от Асоциацията на потсрадалите при катастрофи.

Организацията алармира, че в столицата не са взети достатъчно мерки за безопасно движение по скоростните булеварди. Експертите обаче отчетоха че и самите пешеходци често са непредпазливи, не спазват правилата и имат принос за пътните инциденти.

„Малко са осветените пътеки. Няма достатъчен брой надигнати пътеки. Нямаме нито едно надигнато кръстовище, нямаме кръгови кръстовища, нямаме разделение на потоците, нямаме прегради на скоростните булеварди, където се шофира с висока скорост. Всичко това създава предпоставки за инциденти с пешеходци“, каза Владимир Тодоров от Асоциацията.

Според експерта, пешеходците трябва да бъдат много по-внимателни, защото и те понякога са с криворазбрана позиция, че на пешеходна пътека имат абсолютно предимство, което не е вярно. Тодоров заключи, че това е една от причините за черната статистика столицата да е сред водещите градове по брой на фатални произшествия с пешеходци.