Член на сръбското правителство почина от коронавирус

Член на сръбското правителство почина от коронавирус

Бранислав Блажич, високопоставен служител на сръбското правителство, е починал от новия коронавирус. Смъртта му е била потвърдена от сръбските власти, съобщи ДПА, като се позовава на сръбския вестник „Блиц“.

Блажич, държавен секретар на министерството на опазването на околната среда, е посетил родния си град Кикинда, една от горещите точки на разпространението на заразата в Сърбия, в средата на март.

Той е бил приет в болница на 25 март с тежки симптоми на Ковид-19.

Блажич беше изтъкнат член на Прогресивната партия на президента Александър Вучич.

Сръбското правителство прие днес нови мерки срещу разпространението на коронавируса, като забрани напълно работата на всички обекти и дейности, предполагащи близък физически контакт, като фризьорски и козметични салони, фитнес клубове, гимнастически салони, предаде Танюг.

Взето е и решение за затваряне на всички обекти за спортни залагания, хазартни игри и игрални автомати, които от днес ще развиват дейността си само онлайн.

Правителството реши още знамената пред всички държавни институции да бъдат спуснати наполовина до второ нареждане.

С оглед на специфичните потребности, налагани от сегашната ситуация, решено е за определени професии домашната самоизолация да трае 14 дни, вместо 28. Това се отнася за медицинските работници, надзирателите в затворите, служителите на министерството на вътрешните работи и военните.

В Сърбия през последните 24 часа са регистрирани нови 5 смъртни случая и 160 нови заразени с коронавирус, съобщи днес епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич, цитирана от Танюг.

С това общият брой на заразените достигна 1060 души, а броят на смъртните случаи – 28.

В момента в Сърбия са хоспитализириани 648 пациенти, а 72 са на респиратор.

До днес в 15 часа в Сърбия са тествани общо 4371 души, от които 1060 са дали положителен резултат.