ЧСИ дерат длъжници по бързата процедура – без съд и изпълнителен лист

ЧСИ дерат длъжници по бързата процедура – без съд и изпълнителен лист

Поправка в ГПК дава възможност на частните съдебни изпълнители да събират дългове, без те да са минали през съда и да е издаден изпълнителен лист за тях. Това означава, че банки, фирми за бързи кредити, монополисти и други кредитори могат да дават светкавично борчлиите на ЧСИ. В момента частните съдебни изпълнители могат да събират единствено дългове, доказани в съда.

Измененията в Гражданския процесуален кодекс минаха на първо четене в Народното събрание преди няколко дни. Срещу тях обаче се изказаха адвокати и други експерти, запознати с дейностите по събиране на задължения.

Със становище излезе и една от големите организации на бизнеса – БСК, в която се казва, че една такава промяна крие рискове от редица деформации, които могат да ощетят сериозно предполагаемите длъжници и да осуетят възможностите им за защита.

Отделен въпрос е, че посредничеството на съдебен изпълнител доста оскъпява процедурата по погасяване на дълг поради дължимата в изпълнителното производство такса. Според председателя на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова около 10% от събраната сума е комисиона за ЧСИ-тата.