Чудо! Жена оцеля над 20 часа при -20 градуса над Седемте рилски езера

Чудо! Жена оцеля над 20 часа при -20 градуса над Седемте рилски езера

42-годишната кюстендилка Кремена М. оцеля по истинско чудо, след като прекара повече от 20 часа на -20 града в района на Седемте рилски езера.

Изчезването на жената вдигна на крак планинските спасители в района, които разбират, че туристката не се прибрала вечерта в хижа „Иван Вазов“.

„Сутринта се качихме към хижата и забелязахме, че чантите й стояха непокътнати пред входа. Поразпитахме хората на влека и в хижата и разбрахме, че е на някаква жена, която е дошла вчера, но не е нощувала там. Решихме да проверим все пак за какво става въпрос, че сигнал нямаше в централата. Свързахме се с хижа „Ловна“, защото допуснахме, че може да е отишла натам, но нямаше такъв турист“, разказаха участници в издирвателните действия.

След като намират чантата й с храна и вода, решават да потърсят и някакви координати с нея. Намират договор с мобилен оператор и решават да позвънят на посочения номер.

Развръзката

„Звъннахме на номера, даваше свободно, но нямаше отговор. Веднага подадохме сигнал към централата на ПСС към БЧК с данните от договора, за да се направи локализация чрез мобилния оператор. След 5-6 минути получих обратно обаждане от номера и тогава осъществихме контакт с жената. С немощен глас успя да обясни, че се намира на един хълм над старата хижа, лежи и не си чувства краката от кръста надолу“, обясни планинският спасител Божидар Джокин.

Той заедно с колеги се насочват към района. Заради гъстата мъгла обаче се наложило продължителен обход на района. Едва около 14 часа вчера спасителите откриват Кремена в основата на връх Харамията, свила се зад една скала. Единственото, което обяснила било, че получила СМС да върви по Божията пътека и да прекара нощта под открито небе.

Чудото

„Това е истинско чудо. Повече от 20 часа тази жена е прекарала на 2300 метра надморска височина при минус 20 градуса. Това, че не е заспала я е спасило от сигурна смърт. Колегите веднага подадоха сигнал, че е локализирана и са предприели действия, за да я затоплят, а ние тръгнахме с шейната и носилката-влечка, за да ги пресрещнем, тъй като е невъзможно да бъде свалена само от двамата“, обясниха още спасителите на кюстендилката.

Те свалят жената до Паничище, където по спешност я поема линейка. Заради прекараното време в студа 42-годишната кюстендилка получила тежко увреждане на краката. „Краката й бяха видимо измръзнали. Не чувстваше нищо. Снощи тя беше транспортирана до Пирогов, дано успеят да й спасят крайниците. Най-важното за нас е, че е жива и успяхме да я спасим“, коментира още Джокин. По негови думи жената не е била добре екипирана, била с тънки дрехи и неподходящи обувки. „С такова облекло човек може да се движи само в градски условия, но не и в планината. Да не говорим, на такава температура и височина“, обясниха още от ПСС – Дупница.

В акцията по спасяването на Кремена са участвали още Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето, както и спасителното куче Ектор. Те отново отправиха апел към туристите да не предприемат подобни рискови преходи, да бъдат добре запознати с планината и винаги с подходяща екипировка, защото подобни рискове могат да костват здравето и живота им.