Чужденец бизнесмен изнудва наш ресторантьор

Чужденец бизнесмен изнудва наш ресторантьор

Районна прокуратура – Казанлък внесе обвинителен акт спрямо М.Н., на 39 г., и П.Д.,на 40 г., за това, че от 18.04.2019 г. до 24.04.2019 г., в казанлъшкото село Бузовград пет пъти са заплашвали мъж с насилие и унищожаване на имущество. Те са искали от него 20 000 британски паунда.

Изнудвачите са получили на 24.04.2019 г., сумата 2 400 лева и 200 британски паунда (равняващи се на 452 български лева) или общо 2 852 лева. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Пострадалият мъж работил дълги години във Великобритания, в сферата на ресторантьорството. Там той бил в бизнессъдружие с чужденец. През февруари 2019 г. пострадалият се върнал в България. Тогава бизнеспартньорът му започнал да търси познати в България, за да го открият и да го изнудват за пари, които смятал, че му дължи.

Първоначално се свързал с обвиняемия П.Д., който бил приятел на обвиняемия М.Н., и двамата започнали да изнудват пострадалия да им предаде 20 000 британски паунда. Те отправили закани за насилие спрямо него и семейството му, както и за увреждане на имуществото му. Непосредствено след предаване на част от исканата сума обвиняемите М.Н. и П.Д. са били заловени.

Спрямо М.Н. и П.Д. първоначално е била определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, но след изменението й от съда, двамата са с мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 500 лв.

Предстои насрочване на делото за разглеждането му от Районен съд – Казанлък.