Шаш: Двама наши наркотрафиканти избягаха в чужбина

За общодържавно издирване са обявени двама мъже, които са свързани с разбитите нарколаборатории в Клисура и пазарджишкото село Звъничево. Те са избягали в чужбина. Други двама са задържани за 72 часа. Единият е от Карлово и е собственик на дърводелски цех, а вторият е от Пазарджик. Арестуваните са криминално проявени. Това заяви районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев на извънреден брифинг.

Стопанствата за отглеждане на марихуана бяха разкрити вчера. Тази в Клисура се е помещавала в бивш дърводелски цех на ВМЗ и е била високотехнологична.

„Оборудвана е с климатични системи, въздухопроводи, лампи, уреди за измерване на влажност“, посочи Грошев. Там са намерени 675 броя наркотични растения, но според разследващите вероятно седмица по-рано са обрани много други. За това се съдело по листата на земята.

Събраните веществени доказателства от нарколабораторията в Клисура насочило криминалистите към къща в село Звъничево, където също са открити засадени растения. Оборудването е било подобно на това в Клисура.

От двете нарколаборатории са иззети около 15 кг суха листна маса и 30 кг – зелена. Количеството е за около 100 000 лева. Предстои назначаване на експертиза за стойността.

Шефът на карловската полиция Сълко Литов уточни, че халето в Клисура, където е открита модерната нарколаборатория, се намира на 800 метра от друг работещ цех. Никой обаче не е и подозирал, че в халето се отглежда марихуана.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 2 до 5 г. лишаване от свобода и от 5000 до 10 000 лв. глоба.

Очаква се утре прокуратурата да поиска постоянен арест за задържаните двама мъже.