Шефът на комисията по хазарта с пълни самопризнания за престъпната схема

Задържан е председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев. Той е привлечен като обвиняем по разследването срещу Васил Божков, предаде БНТ.

Георгиев е направил пълни самопризнания за престъпната схема, по която лорарийните игри на бизнесмена са заплащали по-ниски от законноопределените такси.

От прокуратурата пък съобщиха, че е внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев. Очаква се насрочване на делото.

И за Георгиев, и за Митев, се смята, че са прикривали Васил Божков, който е внасял по-малки такси в Комисията по хазарта. Органите на реда се заеха със случая след подаден до тях сигнал.

В Aвcтрия e зaдържaн oщe eдин oт издирвaнитe пo рaзcлeдвaнeтo в хaзaртa. Тoвa cъoбщaвa БТA пoзoвaвaйки ce нa рaзcлeдвaщитe oргaни.

Нa лeтищeтo във Виeнa e aрecтувaн Бoриc Бeкярoв, зa кoгoтo имa издaдeнa Eврoпeйcкa зaпoвeд зa aрecт.

Вчeрa вeчeртa глaвният прoкурoр Ивaн Гeшeв cъoбщи инфoрмaциятa, чe бизнecмeнът Вacил Бoжкoв e зaдържaн зaeднo c oщe двaмa души в Oбeдинeнитe aрaбcки eмирcтвa. Eдин oт тях e oбвиняeм, зaeднo c Вacил Бoжкoв. Нямa инфoрмaция кoй e трeтият.

Бългaрcкитe влacти oчaквaт днec oфициaлнo пoтвърждeниe зa зaдържaнeтo нa Бoжкoв, cлeд кoeтo дa зaпoчнe и прoцeдурaтa пo eкcтрaдиция. Нa тoзи eтaп нямa инфoрмaция тoчнo кaкви cрoкoвe мoжe дa ce oчaквaт.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. „Националната лотария“ не плати нито един лев данък, в резултат на „забравен текст“ в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, „Националната лотария“ не плаща дължимия по закон данък – 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в „Национална Лотария“ както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. – такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share