Шефът на „Национална лотария“: Не знам Божков да е плащал рекет

Не знам Васил Божков да е плащал рекет. Това заяви преди минути партньорът на обвиняемиея олигарх в Националната лотария Димитър Ганев и така опроверга поредните лъжи на хазартния бос, че е плащал 20% такса „помагане“ на държавата.

Бях извикан в прокуратурата, разказал съм подробно за всичко, което знам. Искаха ми документация и съм я показал, каза още Ганев. Той заяви още, че от няколко месеца не се е чувал с Божков.

„Най-близките му партньори са били семейство Найденови. Ако някой знае нещо, това са те. Нашите отношения бяха партньорски, имахме общ бизнес. Чух от Найденов, че са се провеждали срещи с жени“, заяви още партньорът на Божков. Разказа, че когато се срещали в офиса, секретарката ги канила в зала, правела им кафе и разговаряли, а след това си тръгвали.

На въпрос дали са спорили с Божков, Ганев потговори положително. По повод твърденията на обвиняемия, че е плащал рекет и такса „помагане“ като е теглил пари от сметката си, партньорът му заяви: „Не съм сред хората, на които Божков е давал отчет за парите си. Той си има бизнеси. Такса „помагане“, рекет, за такова нещо чух от медиите. Не знам да е плащал рекет. 20 на сто от печалбата на Национална лотария е над 20 млн. лв.“, разясни още Ганев.

Само преди няколко дни хазартният бос заяви, че чешката компания „Сазка“ е искала да купи 51 % от лотарията за 1 млрд. евро. „Не съм присъствал на разговора с чешките представители. Офертите не са отправени към Национална лотария, а към Божков. Чешките инвеститори заявиха, че искат да продължим да управляваме, тоест за нас нямаше да има промяна. Цената е ниска и не бих продал на тази цена“, допълни Ганев и така орповерга още една от димките на олигарха.

Припомняме, че Милен Ганев, който заедно с брат си Димитър Ганев е акционер с 44% в „Национална лотария“. Той отрече пред „Телеграф медиа“ преди няколко дни твърденията на хазартния бос, че заради промяна в законодателството от страна на държавата са се провалили преговорите с чешката компания „Сазка“ да стане инвеститор в компанията. Това внушение беше в основата на кампанията на Божков от миналата седмица, с която той се опита на базата само на внушения за изкара, че е бил каран да плаща такса „спокойствие“ от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. „Да, имаше оферта, но както се вижда не се стигна до сделка. Но не заради промяна в законодателството. Промяна в законодателството към онзи момент нямаше“, заяви Ганев.