Шеф на КАТ: Нужна е промяна, за да се подобри събираемостта на глобите от чужденци

Необходима е промяна на законодателството, за да се подобри събираемостта на глобите за извършени нарушения на пътя от чужденци, коментира днес пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ в Русе главен инспектор Михаил Манов.

Общо 1074 пътни нарушения са извършени в Русенска област от чужди граждани за осемте месеца на тази година. Издадени са 146 наказателни постановления, съставени са 94 фиша, 834 са електронните фишове.

Повечето от санкционираните са румънци, следват граждани на Турция, Молдова, Северна Македония, Украйна и други. Съгласно сега действащия Закон за движение по пътищата нарушителят чужденец не се задължава да заплати глобата си, докато е на територията на страната ни, и може да я напусне спокойно през всеки граничен пункт. Съвсем малък процент после внасят дължимата сума в хазната ни.

„Съставянето на акт изисква предявяване на нарушението на съответния майчин език, следва издаване на наказателно постановление и връчването му на адресата. След това има седемдневен срок, в който наказателното постановление трябва да влезе в сила, тъй като нарушителят има право да обжалва“, обясни Манов дългата и тромава процедура.

Нарушенията, извършени от чуждите водачи, са несъобразена скорост, неспазване на предимство и други. Трима шофьори на тежкотоварни камиони са седнали зад волана с концентрация на алкохол над 1,2 промила.

Общият брой на пътните нарушения в Русенско за осемте месеца на годината е 36 751, допълни Манов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share