Шеф на „Регистрация“ в КАТ е закопчаният за престъпна схема

Шеф на група „Регистрация“ в КАТ- Велико Търново бе закопчан в четвъртък вечерта за участие в престъпна схема с фиктивна регистрация на камиони, намиращи се в чужбина. Акцията е на Вътрешна сигурност на МВР, Областната дирекция на полицията и Окръжната прокуратура, които са действали съвместно с властите на Гент, Белгия.

Все още няма повдигнато обвинение на уличения в престъпната дейност Пламен Демирев, но срещу него е образувано дисциплинарно производство и ще бъде отстранен от работа, съобщи директорът на „Вътрешна сигурност“ ст.комисар Стефчо Банков.

„На въпросните 2 автомобила отново се поставят регистрационни табели и в момента, в който автомобилите потеглят незабавно са установени, спрени са шофьорите заедно с автомобилите”, заяви Димитър Машов, директор на ОД МВР – Велико Търново

„Служителят на МВР е един. Той е основното лице, което е допуснало да бъдат извършени тези законови нарушения. Длъжностното лице е оказвало въздействие на подчинените му служители да осъществят по-бърза регистрация, безпроблемна регистрация като игнорират служебните си задължения по отношение на въпросните моторни средства”, заяви Стефан Банков, директор на „Вътрешна сигурност“.

„Тука се касае за документи с невярно съдържание, за тези документи с невярно съдържание трябва да се установи по един категоричен начин авторът”, добави Христо Христов, окръжен прокурор – Велико Търново. Предотвратена е фалшива регистрация на 15 камиона и 15 ремаркета в КАТ-Велико Търново. Номерата и документите трябвало да бъдат изнесени и поставени на возила в град Гент, Белгия.

Престъпната схема е пресечена след постъпила информация в четвъртък в Областната дирекция на МВР в старата столица. Незабавно са били уведомени Окръжната прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

„Предприети бяха оперативно-издирвателни и следствени действия. Установено бе, че на 2 януари сутринта са регистрирани 4 камиона и 4 ремаркета, които излизат от КАТ и им се свалят табелите. Поставят им се транзитни номера и отново влизат за регистрация. В престъпната схема е замесена и търновска фирма“ обясни директорът на ОД на МВР-Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Образувано е досъдебно производство по чл.282 от НК. За 24 часа е задържан шефът на група “Регистрации” в КАТ в старата столица инспектор Пламен Демирев. Той не е имал право да издаде номера на автомобили, които са извън страната и с това е облагодетелствал частно лице. Всичките камиони са на обща стойност 2 млн.лева и с регистрацията им се е целяло да не бъде платено ДДС за тях.

Има данни за още няколко престъпления-съставяне на документи с невярно съдържание, данъчни и длъжностни закононарушения. „Въпросните 4 камиона и 4 ремаркета са задържани. Иззета е документацията, в която липсват фактури за закупуването им. Все още се събират доказателства и едва тогава ще бъдат повдигнати обвинения. Проверяват се и други служители от КАТ“, обяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

От „Вътрешна сигурност“ пък ще предложат на министъра на вътрешните работи да се извърши проверка в още три структури на МВР в Централна България, за които има съмнения, че се прилага подобна схема. „Предстои проверка на всички регистрирани товарни МПС-та в КАТ-Велико Търново през последните 5 години. Ще се изиска и справка от граничните пунктове за влезли камиони с великотърновска регистрация, без да са напускали страната“, допълни прокурор Христо Христов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share