Шеф на РПУ-то в Дулово изнудвал служителките си за секс

Шеф на РПУ-то в Дулово изнудвал служителките си за секс

Сигнали за случаи на тормоз над жени и в системата на МВР. Настоящи и бивши служителки се свързаха с „Нова телевизия“ с оплакване за системно подлагане на проверки, наказания и дори уволнения, според тях, на лична основа.

„Много ме срам, защото хората ме обичаха. Авторитетът ми е сринат тотално”, каза пред „Нова телевизия“ служителката.

„Домашното насилие не е единствената форма на насилие на мъже, спрямо зависещи от тях жени. Защото когато излезе от вкъщи този насилник не си оставя насилието на закачалката, а го носи в службата”, разказа адвокат Галентин Грозев.

Първата служителка е от Дулово. Работела години наред като старши разследващ полицай. Но миналата година е уволнена. „Имаше оказан психически тормоз от началника на районното управление. Психически, може и да се каже сексуален, който не е осъществен, естествено. Имам чест и достойнство. Имам съобщения, пазя ги. И след като не се осъществи това, което иска началникът, от тогава започна тормозът”, каза служителката.

Стигнало се до многократни опити от ръководството да я накара да напусне. В крайна сметка се разболява. „Множествена склероза и Болест на Бехтерев постоянно болнични, болнични и това се получава.”

Уволнена е с обяснението, че уронва престижа на МВР. Никой от колегите ѝ не се застъпва за нея. „Страх ги е, всички ги е страх, разберете! Не се чувствам добре, психически съм срината. Срамувам се, не мога да мина пред полицията.”

Сега се надява съдът да я върне на работа, защото отглежда детето си сама. „Честно, продадох си злата, всичко, което имах. Вярвам в правосъдието.”

Втората служителка, която се свърза с нас, е от Видин. Все още е в системата, но твърди, че през последната година и половина е подложена на множество проверки от Вътрешна сигурност. „Причината за множеството проверки е това, че служителката на Вътрешна сигурност си бе наумила, че имам интимни отношения с нейния бивш съпруг,” каза тя.

Според адвокат Галентин Грозев случаите на подобен тормоз в последните години са зачестили. „Това е проклятието да си хубава служителка в МВР. Определени ръководни служители приемат, че тези служителки са им крепостни селянки или такива, които трябва да са им в угода във всякакво отношение”, заяви той.