Шокирахме Германия! Бум от бракове на непълнолетни циганчета под носа на Меркел

Шокирахме Германия! Бум от бракове на непълнолетни циганчета под носа на Меркел

И ний сме научили Европата на нещо. Ако не да яде кисело мляко, то поне как се женят и забременяват хлапета на 13-14 години. Шокиращите 70 брака, извършени между деца под 16 години в Германия, са на гражданчета с български паспорт. Това става ясно от запитване на парламентарната група на „Алтернатива за Германия“, на което министерството на правосъдието в Берлин отговори вчера.

Общо 162-ма чужденци под 16 години са пристигнали в Германия със сключен брак. От тях 70 са българи, 25 сирийци, 15 румънци, 11 са гърци и останалите са единични случаи от други държави. Засегнатите са основно момичета.

Детските бракове са един от проблемите, с които Германия се сблъсква поради наплива на хора от други държави. Темата влезе в полезрението на политиците най-вече след 2015 година, когато в Германия влязоха близо 1 милион бежанци от Сирия. При проучване през 2016 години малолетните женени българчета бяха на четвърто място, тази година вече са най-много.

За да се преборят с този проблем, германските политици приеха нов закон за борба с детските бракове, които влязоха в сила на 22 юли 2017 година. Според закона право на брак имат само хората, навършили 18 години. Когато оженените непълнолетни са на навършени 16 или 17 години, държавата се въздържа от насилствено анулиране, в случай, че последствията за децата биха били твърде тежки.

„Когато от този брак вече има и деца, анулирането му ще направи тези деца извънбрачни и лишени от правото да наследяват родителите си. Това е едното последствие. Другото е, че често в културата на фамилиите, в които съществува практиката за детски бракове, една жена с деца, но без брак, е дамгосана за цял живот и това води до изолирането и отхвърлянето й от семейството“, обясни след приемането на закона авторът му и тогавашен министър на правосъдието Хайко Маас.

При деца, които не са навършили 16 обаче, държавата е безкомпромисна и се намесва, тъй като става дума за нарушаване на правата на детето. В момента има 97 случая, които се обработват и предстои анулирането на брака между децата. В 10 случая това вече е станало.

Броят на женените деца обаче е трудно да бъде установен, тъй като в Германия лица, ненавършили 16 години, не могат да бъдат регистрирани като сключили брак.

За бременни малолетни обикновено се грижат социалните. „Имахме с едно българско момиче от ромско семейство от Хамбург. Родителите му я обещали на друга ромска фамилия, когато тя и бъдещият младоженец са били бебета. След навършването на 14 години на двамата, семейството на момчето поискало бракът да се осъществи. Фамилията на момичето обаче се отказало, детето им ходело на училище и живеело живот на обикновено германско момиче, за което и дума не може да става да се ожени толкова рано. Стигнало се до сблъсъци, намеса на полицията и се наложи тези хора да избягат от Хамбург в Берлин, където потърсиха помощта ни“, обясни социалната работничка Анна Златева.