Шок в НСО: Братът на зам.-шефа на службата се гръмнал с патлака му

Шок в НСО: Братът на зам.-шефа на службата се гръмнал с патлака му

Кошмарна история от миналото в Националната служба за охрана изплува към днешна дата и касае назначенията на Румен Радев, под чийто контрол са държавните гардове. Добре забулената тайна за лична трагедия разказа бивш пред Lupa.bg бивш охранител – че сегашният заместник-началник на НСО полк. Милен Русев всъщност е, макар и косвено,отговорен за смъртта на родния си брат. Както и че страда от зависимост от хазарта.

Действието се развива през 2001 г., когато външен министър в правителството на Иван Костов е Надежда Михайлова (днес Нейнски – б.р.). А Милен Русев е един от нейните пазачи на здравето и живота. По това време Министерският съвет обявява голяма обществена поръчка за закупуването на нови огнестрелни оръжия за охраната на политиците заради силна амортизация на старите.

На гардовете, които пазят лица, а не се занимават с охрана на обекти, са раздадени чисто нови зиг-зауери – последен писък на модата сред пистолетите. Така полк. Русев се сдобива с въпросното огнестрелно бижу. Днешният зам.-шеф на НСО има брат-близнак, също назначен в службата, но в стационарната охрана. Като служител в това звено той няма право на такова оръжие.

Какво се случва обаче по-късно, ще се окаже добре пазена тайна в продължение на цели 20 години.

Малко след раздаването на пищовите братът на полк. Русев му отива на гости и го моли да види новия патлак. Без да се замисли, полковникът му го дава, а близкият му роднина отива в банята на семейното му жилище. И се прострелва, фатално.

Новината за самоубийството се разпространява мълниеносно и още на следващия ден за трагедията е информиран лично тогавашният шеф на службата ген. Димитър Владимиров, който прави всичко възможно случката да се потули. Назначава обаче проверки и експертизи, които доказали, че братът на полк. Русев не е бил психически стабилен преди фаталната нощ. Неслучайно и не бил назначен за лична охрана на властимащ, разкрива към днешна дата нашият източник.

Междувременно полк. Русев продължавал да се издига в редиците на държавните охранители до 2020 г., когато с указ на Румен Радев е назначен за зам.-ръководител на звеното. Надали обаче, свидетелства още информаторът ни, държавният глава е наясно, че през годините кадърът на НСО многократно в частни разговори, включително пред множество свои колеги, е разкривал, че страда освен от последиците покрай случилото се с брат му, и от хазартна зависимост.

„Неведнъж споделяше, че е профукал три апартамента от залози в „Еврофутбол“ (компанията за спортни залагания на олигарха-беглец в Дубай Васил Божков – б.р.)“, разкрива още източникът. И пита, как е възможно президентът да назначава зависими на толкова отговорни постове.

В същото време добавя, че въпросният указ номер 47 от февруари 2020 г. главонокомандващият е издал по препоръка на тогавашния си главен секретар Димитър Стоянов, днес служебен министър на отбраната.