Шок! Жена рязко напълня, махнаха й киста като волейболна топка

Шок! Жена рязко напълня, махнаха й киста като волейболна топка

Жена се притесни, че рязко наддава килограми, а се оказа, че причината е огромна киста. Заслугата за щастливата развръзка е на лекарите от акушеро-гинекологичното отделение в общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив, пише „Марица“. Операцията по махането на кистата с размери на волейболна топка е извършена от шефа на отделението д-р Христо Кунчев.

65-годишната Кина Дюлгерова от Мадан постъпва в бившата Първа градска болница с оплаквания за бързо напълняване.

В рамките на месец и половина жената е качила 6 килограма, главно в областта на корема. Пациентката изпитва още затруднено дишане и дискомфорт при хранене. При прегледа д-р Кунчев установява огромна формация в корема и малкия таз с ограничена подвижност и гладка повърхност. „Надявахме се, че в най-добрия случай това е киста. По-лошият сценарий беше да е злокачествено заболяване“, коментира д-р Кунчев.

Той е трето поколение акушер-гинеколог и споделя, че дядо му и баща му, както и той самият, много рядко са срещали в практиката си подобни случаи. При направената операция лекарският екип установява, че кистата тежи около 6 кг. и е с диаметър 30 см. За радост образованието се оказва доброкачествено и е отстранено.

Пациентката е добре, но остава под лекарско наблюдение. Кина Дюлгерова горещо благодари на екипа на АГО към МБАЛ „Св. Мина“ в лицето на доктор д-р Христо Кунчев, д-р Жаклин Апиосян, д-р Динко Господинов и операционна акушерка Мари Дедеян.

Д-р Христо Кунчев пък отправи призив към жените да посещават редовно АГ-специалисти и да не отлагат прегледи, защото всяко заболяване установено навреме се лекува много по-бързо. „Още по-бдителни трябва да бъдат жените в менопауза или след менопауза, за които е препоръчително да посещават гинеколог два пъти годишни, дори и да нямат симптоматика“, допълва още той.

Д-р Христо Кунчев е началник на отделение АГО МБАЛ „Св. Мина“ – гр. Пловдив с 27 годишен стаж. Завършва медицина през 1997 г. в Медицинския университет в Пловдив. Придобива специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“ в София през 2005 г.