Шок! Менингит покоси 6-годишно дете в Търговище

Момченце на 6 години е починало от менингит в МБАЛ – Търговище. Новината потърди директорът на болницата д-р Иван Светулков. Аутопсията трябва да установи вида на заболяването и ще се прецени дали има опасност за лицата, която са контактували с детето, тъй като при някои видове менингит заболяването може да е опасно и за контактните.

От РЗИ в Търговище съобщиха за вероятен случай на менингит при дете още на 27 август т. г. Момченцето било от Омуртаг, но живеело със семейството си в Белгия, където работят родителите му и през летните месеци се връщало в България. На 22 август т. г. детето се почувствало зле. Откарали го в болница с висока температура, зачервено гърло, настъпили припадък и гърч, след което малкият пациент изпаднал в безсъзнание.

След снемане на анамнеза от близките и уточняване, че момчето не е ухапано от кърлеж или някакво друго насекомо, което би могло да доведе до подобна симптоматика, тежката клинична картина насочила лекарите към диагнозата менингоенцефалит. Взети били всички проби за допълнителни изследвания.

Въпреки започналото лечение на 5 септември състоянието на пациента се влошило. „Детето е починало в ранните часове. Предстои да се направи аутопсия, за да се установи със сигурност какъв е вида на заболяването“ – коментира д-р Иван Светулков. Това е първият случай на пациент с менингоенцефалит в Търговищка област за тази година.