Шофьорът с хероин за 3,7 млн. от Дунав мост излежал присъда в Турция

Шофьорът с хероин за 3,7 млн. от Дунав мост излежал присъда в Турция

56-годишният шофьор Александър Ю., който в неделя беше задържан на ГКПП „Дунав мост“ при Русе с 93,6 кг хероин, има зад гърба си излежана присъда за трафик на дрога в Турция. Това стана ясно по време на днешното заседание на Русенския окръжен съд, който остави мъжа за постоянно в ареста, пише dir.bg.

Наркотикът бе открит в тайник в пода на управлявания от него лекотоварен камион с българска регистрация от митничар с 25-годишен опит.

По първоначална оценка хероинът е на стойност малко повече от 3,7 млн. лева. Това е и най-голямото количество от този вид наркотик, откривано на „Дунав мост“ през последните пет години. Мъжът, който е от хасковско село, е обвинен за опит за контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

На днешното заседание прокурорът по делото Андрей Ангелов заяви, че обвиняемият има и друга криминална проява – в края на декември 2013 г. на граничния пункт Капъ куле турските гранични служби открили у мъжа 5,360 кг кокаин, разпределен в прикрепени за тялото му пет пакета – три около кръста и два – под мишниците. По неофициална информация в Турция той е бил осъден на 4 години затвор и е изтърпял наказанието си.

Александър е роден в хасковското село Силен, но в момента живее в село Ръженово, което е в същата област. Той е семеен и има полувисше образование. Досега не е осъждан в България. Наскоро купил лекотоварния камион от Русе и с него извършвал транспортна дейност.

Откритата на ГКПП „Дунав мост“ пратка е пътувала за Западна Европа, като най-вероятно става дума за международен канал за трафик на наркотици.