Шофьор опита да пренесе през границата над 1000 телефона

Шофьор опита да пренесе през границата над 1000 телефона

Голямо количество от 1005 броя недекларирани смартфона и 960 броя аксесоари за тях задържаха митничари, при проверка на лек автомобил с българска регистрация на пункт Лесово.

Колата с марка Lexus, управлявана от български гражданин, е пристигнала на МП Лесово на 12 януари около 21.00 часа на трасе за изходящи леки автомобили от България за Турция. В зоната за митнически контрол, шофьорът е заявил, че не пренася нищо за деклариране.

При последвалата митническа проверка, митническите служители откриват в багажника на автомобила три куфара, пълни с мобилни телефони и аксесоари за тях. Иззети са 1005 броя смартфона с марки Samsung и Xiaomi и 960 броя силиконови протектори тип „гръб“.

Водачът на автомобила, с инициали Р. Ш. от Хасково, е заявил впоследствие, че пренасял куфарите като багаж за Люлебургаз и не били негови. Стойността на недекларираните мобилни телефони и аксесоари е около 300 000 лв., според първоначалната експертна оценка. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.