Щабът каза: Не е време за празнуване, а да се мобилизирате!

Щабът каза: Не е време за празнуване, а да се мобилизирате!

„Нищо по-особено не се случи в България от това, което се случва в света. Само че при нас се случи много по-навременно и овладяно. Това са фактите – цифрите са си цифри. За своя първи етап – острата фаза, мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на осъзнаването от хората на опасността“. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който отбеляза, че България е една от държавите в Европа, която е намерила свои резерви да създаде защитни облекла и да не е зависима.

„Щабът запазва резерви по отношение на ресторантите, тъй като там трябва да се отчете ефекта от отваряне на заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са само навън. Защото това ще даде коз дали може да се доверим, че ще се спазват, ако се отворят вътре. Поетапно ще стигнем и до всички дейности, но трябва да се прави внимателно. Мненията на специалистите за заразата са най-различни. Нито една не може да бъде отхвърлена или потвърдена. Вирусът крие повече неизвестни, отколкото известни“, уточни той.

Ген. Мутафчийски се позова на Световната здравна организация, като заяви: „Не е време да празнувате, а да се мобилизирате. Това е разумният подход“. „Смъртността у нас не надвишава останалите страни. Не виждам нещо особено в това, тя е съвсем ясна“, каза още той.

„Щамът, който беше в Китай, в Европа е вече мутирал. Трети генетичен модел е в САЩ. Различно протича заболяването и има различна възможност за заразяване, затова и мерките трябва да са различни. Именно затова ние следим внимателно този въпрос и проследяваме различията в зависимост от щама“, добави проф. Тодор Кантарджиев. По повод моловете д-р Пенчев каза, че вентилационните системи са на високо ниво и към момента се следят показателите на микроклимата в моловете, като има издадени предписания, но няма глобени все още.