Явор Колев: Не отваряйте файловете от мейлите на хакерите

Шефът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев разкри какви измами използват хакерите, за да проникнат до личната ни информация и дори да източат банковите ни сметки. В предаването на „Беновска пита“ по Канал 3 той разказа и как ще се осъвремени НК, за да отговаря на съвременните изисквания. „Това са елементите на т. нар. „социално инжинерство“.

По същия начин се изпращат и друг тип писма – заплахи. От името на адвоткати, има прикачен файл, предизвикват ви по един или друг начин да отворите писмото и по този начин да заразите телефона си или компютъра. Понякога пращат и призовки от КАТ. Те разчитат, че от такава сериозна институция, изпращайки мейл, трябва да се запознаете със съдържанието.

След това започва атака и се извършват тежки престъпления – проникване във фирмена кореспонденция, промяна на банкови сметки, източване на големи суми от компанията. Тази седмица дори разпращаха писмо от името на МВР“, коментира Явор Колев и благодари на вътрешния министър Младен Маринов, че е ангажиран с проблемите на киберпрестъпността.

„Надявам се, че звеното ни ще бъде развито допълнително, тъй като отговаряме на предизвикателствата на съвремието, но виждате, че целият обществен живот се изнася в интернет. Работим с три пъти увеличение на щата – 40 души, редица мерки сме предложили да развиваме това звено, а също и да има промени в законодателството, което е остаряло за предизвикателствата пред нас.

Трябва да има завишаване на наказанията, сега хакерска атака се наказва от една до три години. А вижте какво стана с хакването на НАП и колко хора бяха засегнати. Това изисква съвременен инструментариум за противодействие на този тип престъпност. Всичко е съобразено с нормите на международното право. Всички тези промени сме ги предвидили като промени, които отговарят и на законодателството на ЕС. Това са норми, изпитани и в други, развити държави.

Благодаря на медиите, затова, че се подема информационна кампания, тя е много важна, защото 99% от жертвите на кибер престъпления са хора, които не проявяват предпазливост. Трябва да се използват лицензирани операционни системи, сложни пароли, които да променяме периодично, да не са еднакви за ресурсите в интернет, а различни“, разкри още Явор Колев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share